IoT rješenja za pametnu poljoprivredu postaju sadašnjost naše zemlje

Uz pomoć ovog softverskog rješenja, poljoprivrednici mogu nadgledati rast i razvoj usjeva s bilo kojeg mjesta koristeći svoje mobilne uređaje

70
Lanaco

Aktivnija primjena tehnologija poput Internet of Things (IoT) prema Beecham Research-u na globalnom nivou, predstavlja dio rješenja za povećanje proizvodnje hrane od 70% koje je od suštinske važnosti da se dogodi do 2050. godine, kako bi se zadovoljile potrebe sve veće svjetske populacije.

Prirodni potencijali

Svjesni izuzetnog prirodnog potencijala koji naša država ima u oblasti poljoprivrede, izazov koje domaće IT kompanije imaju pred sobom je kreiranje IoT rješenja koje će društvu pomoći da prevaziđe jaz između proizvodnje i potrošnje hrane osiguravajući istovremeno visoke prinose, profitabilnost, ali i zaštitu okoliša.

Ovih dana u Bosni i Hercegovini se završava jedan projekat koji nam pokazuje da je moguće dostići izvanredne rezultate za kratko vrijeme uz podršku IT kompanije koja posjeduje sveobuhvatnu savremenu infrastrukturu i stručan kadar. Rezultat se ogleda u GoGrow rješenju koji studenti tehničkih fakulteta Bosne i Hercegovine, ali i zemalja regiona, trenutno implemetiraju u sklopu prakse koja se već trinaest godina organizuje u kompaniji Lanaco. Uz pomoć ovog softverskog rješenja, poljoprivrednici mogu nadgledati rast i razvoj usjeva s bilo kojeg mjesta koristeći svoje mobilne uređaje.

“Praksa mi je pomogla u profesionalnom usavršavanju jer sam se upoznao sa savremenim tehnologijama koje ću kasnije upotrebljavati u poslovnoj karijeri. Naučili smo dosta korisnih stvari od projektovanja informacionog sistema do upravljanja projektom i načina funkcionisanja u timu”, izjavio je student četvrte godine Računarstva i informatike i polaznik prakse Nenad Grujičić.

Kompleksan projekt

Pored uloženog truda od stane  programera, u ovaj projekat su bili uključeni iz stručnjaci iz drugih oblasti kao što su ekonomija, poljoprivreda, sistemi mreža kako bi adekvatno odgovorili na kompleksnost projekta.

Jedan od ključnih segmenata prakse uključivao je pronalazak partnera koji svojim djelovanjem utiče pozitivno na privredni i društveni segment, te je saradnja sa Bosnia grows Organic dala posebnu vrijednost cijelom projektu. Osnivačica firme Bosnia grows Organic Ivana Stjepanović, je 2016. godine odlučila primjeniti bogato radno iskustvo stečeno u Austriji, u našoj zemlji kako bi doprinjela njenom razvoju i svom rodnom gradu Derventi. Ova poljoprivredna firma certifikovana od strane prestižne Bio Suisse organizacije aromatične i ljekovite kulture koje uzgaja poput koprive, kadulje i šipka izvozi direktno na tržište Evropske unije.

Odlučili smo se za saradnju sa kompanijom Lanaco, jer aplikacija koju kreiramo zajedno, ne samo da će imati značaj za naše poslovanje, već i poslovanje hiljada drugih organskih farmera. Pomoći će nam, da svim organskim principima proizvodnje dokazano čiste i zdrave hrane, koje ionako primjenjujemo u našim svakodnevnim koracima na našim njivama uštedi resurse uložene u poljoprivredu kao što su voda i električna energija i time pridonijeti sačuvanju prirode. Ono što posebno izdvaja Lanaco je da pruža mogućnost mladim ljudima, cijeni kvalitet i znanje koji čak unapređuje, a identično činimo i mi u našoj oblasti”, poručila je Ivana Stjepanović, osnivač Bosnia grows Organic.

U savremenom dobu, gdje smo i sami svjedoci efekta koji tehnologije i IoT imaju u domenu poljoprivrede pružajući značajan doprinos u daljem napretku razvoja tržišta gdje trenutno postoji nemjerljiv broj mogućnosti za sve one koji su voljni da se pridruže.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here