Energetska tranzicija ključna tema 5. Energetskog samita u Neumu

Uvodnim izlaganjima predstavnika međunarodne zajednice i entitetskih premijera počeo je 5. Energetski samit u Neumu

61

Uvodnim izlaganjima predstavnika međunarodne zajednice i entitetskih premijera počeo je 5. Energetski samit u Neumu, koji će naredna tri dana biti mjesto susreta više od 650 učesnika i donosilaca odluka u reformi energetskog sektora u našoj zemlji. Energetska tranzicija, te status i izazovi tržišta u energetskoj tranziciji, platforma potencijala biomase u BiH, reforma sistema poticaja obnovljivih izvora energije i građanska energija, važnosti energetske efikasnosti, perspektiva gasnog sektora u energetskoj tranziciji, te uloga medija u procesu energetske tranzicije teme su ovogodišnjeg 5. Energetskog samita.

„SAD će podržati BiH u procesu reforme energetskog sektora jer je važan za bolju i sigurniju budućnost!“ poručio je u svom obraćanju, ambasador SAD, Eric Nelson, naglasivši kako energetski sektor u BiH ima nevjerovatan potencijal, te da zemlja već proizvodi više električne energije nego joj je potrebno. Napominjući da bh. građani plaćaju jednu od najvećih cijena gasa u Evropi, ambasador Nelson je podsjetio da je BiH pod sankcijama EU zajednice, te da je reforma nužna. „Reforme će pomoći da BiH ostane zemlja koja izvozi električnu energiju, da poveća svoju energetsku sigurnost i da smanji cijenu energije za svoje potrošače“, zaključio je Nelson.

Ambasadorica SR Njemačke, Christiane Hohmann, također je podcrtala kako je energetska tranzicija ključna tema, te odmicanje od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije i prema energetskoj efikasnosti. „Važna je spona eksperata i politike i ovo je bitno za građane jer im omogućuje velike uštede“, naglasila je ambasadorica Hohmann.

Matthew Field, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH čestitao je bh. vlastima na usvajanju Okvirne energetske strategije u BiH, te istakao da ovaj Samit treba iskoristiti za novi reformski zamah u energetskom sektoru u BiH. Ambasador Field je naglasio da neophodne reforme uključuju: usvajanje zakona na državnom nivou o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i prirodnog gasa, usvajanje amandmana na zakone o energetskoj efikasnosti u oba entiteta u skladu s preporukama energetske zajednice, imenovanje menadžmenta Elektroprijenosa na transparentan i zakonit način, te reforme u drugim poljima, uključujući u segmentu obnovljivih izvora energije.

Kako je objasnio Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, u Crnoj Gori na susretu ministara za energetiku ministri zemalja iz regije su se obavezali da će raditi na ispunjavanju EU uslova i za povećanje energetske efikasnosti. „Potrebna je saradnja svih nivoa vlasti i mi pozivamo sve prisutne danas da rade zajednički i da ovo postane prioritet broj jedan u BiH“, zaključio je Sinno.

Organizatori petog Energetskog samita su USAID projekat Investiranje u sektor energije (EIA), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH kroz projekte „Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH“ i „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“ i Britanska ambasada Sarajevo uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske. Cjelokupan program javnost možea pratiti u živom prijenosu na zvaničnoj web stranici događaja – energetskisamit.ba putem USAID YouTube kanala.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here