Rafinerija nafte Bosanski Brod u gubitku od 622,2 miliona KM

To preduzeće je prošlu godinu završilo s novih 10,8 miliona KM finansijskog minusa

96
Rafinerija nafte Bosanski Brod

Akumulirani gubitak Rafinerija nafte Bosanski Brod na kraju prošle godine iznosio je 622,2 miliona KM, podaci su nezavisne revizije.

To preduzeće je prošlu godinu završilo s novih 10,8 miliona KM finansijskog minusa.

Kratkoročne obaveze

„Rafinerija je na kraju decembra 2018. godine imala akumulirani gubitak od 622,2 miliona KM, neto gubitak je iznosio 10,8 miliona, dok su kratkoročne obaveze društva veće od obrtne imovine za 40,4 miliona maraka. Ove činjenice ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju  na sposobnost društva da posluje po načelu stalnosti poslovanja“, navedeno je u izvještaju revizorske kuće BDO o radu Rafinerije nafte u 2018.

Kao i ranijih godina ponovljeno je da sposobnost Rafinerije da nastavi poslovanje zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog preduzeća, ruskog „Njeftegazinkora“, koje se, kako navode, obavezalo da će pružiti finansijsku poršku Rafineriji nafte i da će obezbijediti neophodna sredstva za uredno izmirivanje dospjelih obaveza.

Lani je Rafinerija preradila ukupno 675 hiljada tona sirove nafte, a u 2017. 881 hiljadu tona.

Dugoročne obaveze

To preduzeće ima dugoročne obaveze po osnovu više milionskih kredita prema matičnom (Njeftegazinkoru), odnosno povezanom ruskom preduzeću (Zarubežneft).

Prihodi od prodaje učinka povezanim pravnim licima u 2018.godini iznosili su 63,7 miliona KM i u najvećem dijelu se odnose na prihod ostvaren od uslužne prerade sirove nafte uime i za račun povezanog pravnog subjekta „Optima grup“.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here