Business forum:Kako osigurati rodnu ravnopravnost kada je u pitanju plaćanje za obavljeni posao?

Kada se ukaže prilika za napredovanje, žene su u pravilu suočene s propitivanjima njihovih sposobnosti i kvaliteta. Muškarcima se naprosto, kada su liderske funkcije u pitanju, uprkos njihovim realnim potencijalima, daje prednost.

52

Doprinos žena poslovnom svijetu vidljivo se povećava. Pa, ipak, postoje saznanja da pojedinci koji obavljaju isti posao uz jednaku razinu kvalificiranosti, nisu plaćeni jednako. Takve situacije ukorijenjene u spolu su ilegalne i smatraju se diskriminacijom. Žene u mnogim državama, čak i u onim koje svoju politiku odavno zasnivaju na principima demokratije i društvenih jednakosti, u prosjeku imaju satnice daleko ispod onih svojih muških kolega. Razlozi za to su višestruki, a najviše su krivi rodni stereotipi. Ti stereotipi o ulozi žene i dalje su duboko ukorijenjeni u bosanskohercegovačkom društvu. Kada se ukaže prilika za napredovanje, žene su u pravilu suočene s propitivanjima njihovih sposobnosti i kvaliteta. Muškarcima se naprosto, kada su liderske funkcije u pitanju, uprkos njihovim realnim potencijalima, daje prednost. Zbog razlika koje su ponegdje identifikovane neophodno je da preispitamo navike i patrijarhalne obrasce prisutne u našem društvu.

Mirjana Stojanović Trivanović, Institut za naučnoistraživački rad na Nezavisnom univerzitetu Banja Luka, direktorica

Nisam provela niti pročitala da je u BiH urađeno ijedno istraživanje sa zaključkom da su žene manje plaćene od svojih muških kolega na istim pozicijama. Nemam saznanja ni gdje su žene manje plaćene od muškaraca za isti posao. Muškarci često visoke funkcije ne dodjeljuju ženama, jer su nepovjerljivi iz razloga poput činjenice da su žene biološki ponekad nježnije i manje mobilne. Voljela bih da se više govori o temama kakva je npr. davanje finansijske podrške ženama koje se bave poljoprivrednom ili drugom proizvodnjom, a nemaju u svom vlasništvu uknjiženo nikakvo zemljište ili drugu imovinu. Za sve finansijske institucije u svijetu ta žena nije kandidat ni za grant ni za kreditno zaduživanje.

 

Samra Filipović Hadžiabdić, Agencija za ravnopravnost spolova BiH, direktorica

Prema važećim zakonima iz oblasti rada i zapošljavanja u BiH zabranjena je svaka vrsta diskriminacije na osnovu prava na rad i zapošljavanje. Ako, pak, govorimo o stvarnom stanju, žene se teže zapošljavaju jer su prema mišljenju poslodavaca „skupa radna snaga“ zato što češće odsustvuju s posla. Prema istraživanju Svjetske banke postoje razlike u plaćenoj satnici u korist muškaraca, koje su primjetne u svim nivoima obrazovanja, starosnim grupama, zanimanjima i industrijama. Pošto smo, prema Istraživanju Svjetske banke, predzadnja zemlja u Evropi po učešću žena na tržištu rada, a prva po zakonskim rješenjima, potrebno je da država implementira što više afirmativnih mjera koje će omogućiti ženama da se što više uključe na tržište rada te ostvare svoja prava u ovoj oblasti.

Adisa Tufo, NVO PoduzetniceIN BiH, predsjednica

Nisam upoznata sa podatkom da u BiH postoji rodna neravnopravnost prilikom plaćanja radnika za obavljeni određeni posao. Razgovarala sam na ovu temu sa ženama koje rade u javnim i privatnim kompanijama i nikad nisam imala utisak da su manje plaćene od svojih muških kolega, samo zato što su žene. Postoji mnogo vrsta diskriminacija prema ženama, te itekako imamo prostora govoriti o rodnoj ravnopravnosti, koja je Zakonom regulirana, ali najčešće nije ispoštovana. Međutim, po mojim saznanjima, kad su u pitanju lična primanja, osim sporadičnih slučajeva koja evidentno postoje, ne možemo generalizirati i govoriti da je to ustaljena praksa u BiH.

Erol Mujanović, Marathon, direktor

Diskriminacija i neravnopravnost postoje u BiH, iako su manje nego što bismo očekivali. Smanjuju se postepeno, sporije nego u Skandinaviji, ali i istvoremeno dosta brže nego u većini drugih dijelova svijeta. Istraživanje portala Plata.ba u BiH pokazalo je da na istim pozicijama žene zarađuju u prosjeku četiri posto manje od muškaraca dok je u Estoniji ta razlika bila 24 posto u 2017. godini. Jedna od razlika je u asertivnosti i očekivanjima od prve i svih narednih plaća, koja su za 14 posto veće kod muškaraca nego kod žena. Razlike u plaćama na štetu žena povećavaju se proporcionalno sa godinama. Poboljšanju situacije, doprinijet će veći broj žena na menadžerskim pozicijama i zajedničko zagovaranje žena za promjene u ovoj oblasti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here