Deset stvari koje niste znali o bitcoinu

Bitcoin je postao jedna od glavnih tema razgovora prošle godine, kada je iznenada postao popularan kao najbolja investicija…

143

Bitcoin je kreiran 2008. godine od strane misterioznog čovjeka po imenu Satoshi Nakamoto, nakon bankrota investicione banke Lehman Brothers, što je ujedno sam početak lančane reakcije koja je dovela do velike svjetske finansijske krize. Prva slavna, decentralizirana digitalna valuta prošlog mjeseca napunila je deset godina, tokom kojih je povećala svoju vrijednost s nekoliko penija, do rekordnih 19.783,21 dolara, koliko je vrijedila prošle godine.

Od tada, vrednost bitcoina je znatno opala, ali ga mnogi i dalje smatraju budućnošču finansija. U čast desete godišnjice bitcoina, otkrivamo vam deset interesantnih činjenica koje možda niste znali.

Nekoliko hiljada linija koda sačinjava bitcoin

Tokom večeri 3. januara 2009.godine Nakamoto je lansirao softver za novu digitalnu valutu, kreiravši tako bitcoin. Ovaj, trideset šest godina stari koder tvrdi da je proveo više od godinu u pisanju softvera, koji posjeduje 31 hiljadu linija koda. Naprimjer, cijeli Windows 2000 operativni sistem bio sastavljen od 19 miliona linija koda. Ovaj softver je praktično distribuirao novčiće na svakih deset minuta, kroz proces koji podsjeća na lutriju.

Kopanje za bitcoinima troši mnogo struje

Proces pronalaženja bitcoina zove se mining – kopanje ili rudarenje, a tokom njega, istraživači igraju lutriju iznova i iznova. Što je vaš kompjuter snažniji, to je veća šansa da iskopate novčiće. Kolektivno, proces rudarenja ima nevjerovatnu potrošnju struje. Procjenjeno je da je struja koju potroši čitava bitcoin mreža na mjesečnoj bazi veća od potrošnje Irske, dok je generacija količine CO2 tokom godine jednaka milionu letova preko Atlantika.

Najskuplji hard disk na svijetu

Ono što bitcoine čini vrijednim jeste činjenica da se samo 21 milion jedinica može iskopati ukupno, a tokom godina mnoge od njih su zauvijek izgubljene. 2013.godine, Britanac je slučajno bacio hard disk sa 7.500 bitcoina koji su iskopani tokom perioda od četiri godine. Kriptovaluta trenutno vrijedi oko 4.000 dolara, što znači da bi taj hard disk vredio oko 30 miliona dolara.

FBI posjeduje najviše bitcoina

Niko zapravo ne zna ko ima najveći bitcoin novčanik na svijetu, ali je u jednom momentu FBI bio u posjedu najveće količine ove kriptovalute. U septembru 2013. godine, FBI je zatvorio Silk Road – online bazar nezakonitih stvari, zaplijenivši tom prilikom više od 144.000 bitcoina operatera s crnog tržišta. Po trenutnoj cijeni, njihov bitcoin novčanik bio bi vrijedan više od pola milijarde dolara

Nije sve tako lijepo

Otkako je bitcoin dobio popularnost, bio je na meti oštrih kritika i skepticizma s mnogo uglova. Makar osam Nobelovaca iz polja ekonomije identificiralo je bitcoin kao ekonomski mjehur, dok su brojni mediji osudili kriptovalutu, kao način za krađu novca. Više od 30 puta, bitcoin je proglašavan mrtvim.

Najveća bitcoin transakcija ikada

2013.godine, svijet kriptovaluta bio je svjedok najveće transakcije bitcoina ikada, kada je ukupno 194.993 bitcoina promijenilo vlasnika. Ova transakcija predstavila je 1,6 posto od svih bitcoina koji su bili u cirkulaciji u to vrijeme, s vrijednošću od oko 147 miliona dolara. Niko nije imao informacije o identitetu misterioznog prodavca, a vjeruje se da to može biti Nakamoto.

Bitcoin ide u svemir

Velika bitcoin rudarska kompanija, nazvana Genesis Mining, izvela je interesantan poduhvat 2016. godine, kako bi raširili svijest o ovoj kriptovaluti i njenim beneficijama. Kompanija je bila prva koja je poslala bitcoin u svemir. Meterološki balon poslan je 20 kilometara u visinu, kako bi dosegao svemir, a tim Genesis Mining kompanije je tada proveo peer-to-peer transakciju i poslao jedan bitcoin u svoj svemirski novčanik.

Samo original vrijedi

I dok je Bitcoin i dalje prva i najšire upotrebljavana decentralizirana valutra, na hiljade klonova je kreirano, poput litecoina i ethereuma. Procijenjeno je da stvoreno više od 1.600 bitcoin klonova tokom proteklih deset godina. Mnogi od njih su uspjeli steći neku popularnost u svijetu kriptovalute, ali nijedan od njih nije dobila vrijednost.

Winklevoss blizanci

Winklevoss blizanci, koji su najpoznatiji jer su tužili Marka Zuckerberga 2008. godine zbog krađe ideje za Facebook, postali su prvi poznati bitcoin milijarderi prošle godine, kada je cijena ove kriptovalute rasla iz dana u dan. Blizanci su investirali 11 miliona dolara u bitcoine, od 65 miliona koje su dobili od svoje tužbe. Oni se smatraju najdominantnijim figurama u svijetu kriptovaluta.

Misteriozni kreator – milijarder

Nakamoto je osoba koja je kreirala bitcoine. Tvrdeći da je u pitanju 36 godina star koder iz Japana, Nakamoto je kreirao softver za bitcoine 2008. godine i učinio ga dostupnim javnosti 2009., da bi već sljedeće godine nestao s lica zemlje. Prema nekim procjenama, Nakamoto i dalje posjeduje više od milion bitcoina, što njegovu vrijednost podiže na više od 4 milijarde dolara, prema trenutnim kursevima. Ipak, vjeruje se da je Nakamoto pseudonim i da je bitcoin zapravo razvila grupa ljudi koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here