Portal Indikator.ba uručio priznanja za najbolje poteze u turizmu

Priznanja- plakete su uručena Valentinu Barbiću, vlasniku kompanije Bar Floor i hotela Bank u Kiseljaku, te predstavnici Privredne komore Republike Srpske Vinki Mićić, koja je priznanje primila u ime Klastera zdravstvenog turizma Republike Srpske. Zbog spriječnosti iz objektivnih razloga, priznanje predstavniku Oćine Cazin nije uručeno, te će to biti učinjeno naknadno.

332

Predstavnici poslovnog portala Indikator.ba uručili su jučer priznanja za najbolje poteze u turizmu u sezoni Ljeto 2018 na prigodnoj svečanosti koja je uz prisustvo predstavnika ministarstava, zvaničnika općina Srednjobosanskog kantona i drugih zvanica održana u punoj konferencijskoj sali hotela Bank u Kiseljaku.

Urednik portala Indikator.ba Borivoje Simić i vođa projekta Hajdar Arifagić uručili su priznanja- plakete Valentinu Barbiću, vlasniku kompanije Bar Floor i hotela Bank u Kiseljaku, te predstavnici Privredne komore Republike Srpske Vinki Mićić, koja je priznanje primila u ime Klastera zdravstvenog turizma Republike Srpske. Zbog spriječnosti iz objektivnih razloga, priznanje predstavniku Oćine Cazin nije uručeno, te će to biti učinjeno naknadno.

Urednik portala Indikator.ba Borivoje Simić kazao je u uvodnom obraćanju da je izbor najboljih poteza za Ljeto 2018. godine portal Indikator.ba obavio uz stručnu konsultantsku pomoć vanredne profesorice Sveučilišta Dubrovnik dr. Ivane Pavlić, a podršku projektu pružio je i prof. dr. Obren Gnjato, dekan Visoke škole za turizam i hotelijerstvo Trebinje.

“Naš projekat, nezavisan i neprofitan, smatramo bitnim u vrijeme kada se Bosna i Hercegovina suočava sa izazovima odliva ljudskog potencijala i nedostatka kvalifikovanih kadrova, a što je evidentno i u turizmu, te smo prema sugestiji konsultantice dr Pavlić pri izboru najboljeg poteza vrednovali projekte koji će zaustaviti depopulaciju prostora i obezbijediti održivi razvoj, te omogućiti otvaranje novih radnih mjesta”, kazao je Simić.

U obraćanju učesnicima ceremonije, Dragan Martić, iz Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona, kazao je da je Vlada SBK prepoznala turizam kao vrlo značajnu gospodarsku granu i svake godine odvaja značajna sredstva za njen razvoj.

“Značajnu pozornost dajemo i izradi planskih dokumenata razvoja turizma, a kojima želimo da utvrdmo jasne ciljeve i viziju budućeg razvoja turizma na prostoru Kantona. U to ime mi smo već uradili strategiju razvoja turizma gdje smo jasno rekli koje vidove turizma želimo, na kojim destinacijama, i na koji način doći do rezultata. Osim toga, mi smo donijeli i master planove, za pojedine regije. Dva od tri master plana su donesena, a treći je u fazi izrade. Također, svake godine značajna sredstava dajemo za razvoj turizma i mislimo da je naročito za gospodarstvenike koji se bave turizmom to pozitivna stvar i imamo njihovu značajnu zahvalnost i odobravanja”, kazao je Martić.

On je naglasio važnost promoviranja u razvoju turizma i te istaknuo da ovo što je portal Indikator.ba uradio Ministarstvo privrede podržava i smatra da uz bogatstvo i prepoznatljivo kulturno-historijsko naslijeđe, uz dobru marketinšku promociju svih potencijala na prostoru čitavog Kantona, trebam očekivati značajnije rezultate.

Obrazlažući dodjelu priznanja dobitnicima, vođa projekta Hajdar Arifagić kazao je da su bila u konkurenciji 122 poteza, odnosno poslovne odluke i aktivnosti kompanija, institucija, turističkih zajednica i drugih djelatnika u turizmu, a da su tri najbolja odabrana uz pomoć konsultanata na projektu.

“Jako puno informacija bilo je vezano za statističke podatke: koliko je neko imao noćenja, koliko je gostiju privukao… Prateći te podatke, grad Jajce je možda napravio najveći procenat rasta gostiju u odnosu na prošlu godinu, ali u Jajcu nismo zabilježili ništa novo što bi pobudilo našu pažnju”, istaknuo je Arifagić.

On je naveo da je osnivanje klastera zdravstvenog turizma u RS nagrađeno zato što je definiran prioritetni proizvod, zdravstevni turizam, koji se može isključivo razvijati po načelu održivosti, a istovremeno je utvrđen profil posjetitelja koji bi tu trebali dolaziti, realizirana je investicija u više banja na različitim lokacijama što je objedinilo cjelokupnu ponudu i formiralo integrirani turistički proizvod s istom tematikom, a iz svega toga proizlaze pozitivni, izravni, neizravni i inducirani učinci na cijeli klaster.

Hotel sa četiri zvjezdice Bank u Kiseljaku, a kojega se ne bi postidjeli ni veći urbani centri, dobio je nagradu jer je posebno značajan za regiju, zasniva se na održivom i potpuno novom pristupu razvoju turizma i usmjerenosti ka savremenijem razvoju u posebnom tržišnom segmentu

Kada je riječ o Općini Cazin, Arifagić je istaknuo da je ova lokalna zajednica donijela strategiju razvoja koja je i implementirana, što je rijedak slučaj. Takođe, ova Općina je nagrađena i zato što je stvorila preduslove za izgradnju savremenog hotela u centru grada i pokrenula rekonstrukciju Berksovog dvorca u sklopu starog grada Ostrožac, kulturno-istorijskog spomenika visoke vrijednosti sagrađenog 1286.godine.

Zahvaljujući se u ime dobitnika, Ana Barbić iz porodičnog biznisa porodice Barbić, kazala je da je Hotel Bank perjanica kompanije Bar Floor, a građen je dvije i po godine uz dosta truda, vremena i ljubavi, ali i puno ulaganja.

“Valentino Barbić je uložio puno ljubavi i pomaže kao malo ko ovdje, ostavljajući i srce i dušu za ovaj grad, te zapošljava puno radnika i mnogim porodicama omogućava egzistenciju i zadržava ih ovdje u Kiseljaku”, kazala je Ana Barbić.

Načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak izrazio je zahvalnost porodici Barbić na hrabrosti da u teškim gospodarskim i političkim vremenima investira na području Općine Kiseljak.

“Lokacija gdje je sada hotel prije tri godine nije bila simbol Kiseljaka, nije bilo nešto na što smo mogli biti ponosni ( bilo je smetljište). Valentino i Klement (njegov brat) su uložili puno truda, vremena i finansijskih sredstava i oplemenili ovaj prostor”, kazao je Mišurić Ramljak.

Napomenuo je da je Kiseljak na prostorima bivše Jugoslavije do 90-ih godina bio prepozantljiv po banjskom turizmu, ali da to zbog neriješnog spora oko nekadašnjeg Hotela Dalmacija sada nije slučaj.

“To je bolna tačka kada je riječ o Općini Kiseljak, revitalizacija hotela Dalmacija i vraćanje na poziciju gdje smo bili prije 90-ih godina. Nadamo se da ćemo našu lokalnu trakavicu uskoro završiti, da ćemo naći investitora koji će uložiti u devastirani objekat hotela i da će Kiseljak ponovo biti prepoznatljiv kada je u pitanju zdravstveni turizam”, dodao je Mišurić Ramljak te izrazio zadovoljdtvo što je susjedna općina Fojnica nastavila razvijati zadravsteni turizam, a čiji je načelnik Sabahudin Klisura također prisustvovao svečanosti.

Uz hotel Bank koji je prihvatio ulogu domaćina, ceremoniju uručenja priznanja sponzorski je podržala kompanija drogerie markt d.o.o. Sarajevo, koja je ujedno i obezbjedila prigodne poklone laueratima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here