Shandong platio koncesiju za autoput Banja Luka-Prijedor

Koncesija je dodijeljena na 33 godine, uključujući period izgradnje, a koncesionar se obavezuje na plaćanje koncesione naknade koja se sastoji od jednokratne naknade i godišnje naknade.

296
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da koncesiona naknada kineske kompanije Shandong za izgradnju auto-puta Banja Luka-Prijedor uplaćena.

Trninić je novinarima u Banja Luci rekao da je naknada danas uplaćena, nakon što su neki mediji objavili da je Kinezima juče istekao rok da uplate jednokratnu koncesionu naknadu od 8,7 miliona KM za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Vlada RS  dodijelila je 1. oktobra koncesiju kineskoj kompaniji Shandong za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor, te je dala saglasnost na prijedlog ugovora o koncesiji za auto-put Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, odnosno njegovu prvu fazu Banjaluka-Prijedor.

Koncesija je dodijeljena na 33 godine, uključujući period izgradnje, a koncesionar se obavezuje na plaćanje koncesione naknade. Ona se sastoji od jednokratne naknade koja iznosi 1,5 posto od vrijednosti investicije, odnosno 4,47 miliona eura i godišnje naknade od pet posto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.

Vrijednost investicije, koja obuhvata projektovanje i izgradnju, procijenjena je na 297 miliona eura. Trošak izgradnje po kilometru je sedam miliona eura i on se nalazi na donjem pragu srednjeg obima u poređenju sa sličnim projektima u Evropi.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here