Piše Mirela Haskić

Ako je po čemu Bosna i Hercegovina poznata, uz njezinu bogatu historiju i kulturnu baštinu, svakako su prirodni resursi i na prvom mjestu – voda za piće. Naša zemlja je vodom najbogatija u regiji i spada među vodeće države u svijetu po količinama i čistoći vode. Stručnjaci navode da je kvalitet naše flaširane vode daleko ispred one uvozne. Upravo jedna kvalitetna voda, koja izvire na na 1.200 metara nadmorske visine i pripada planinskom sastavu planina Vranice i Bitovnje, je i ona koju puni kompanija Nevra d.o.o. iz Kreševa. Kompanija je registrirana 2007. godine, a ideja o njenom nastanku postojala je od ranije, kad je uzeta i koncesija nad izvorom Nevra. Inače, voda Nevra protiče kroz selo Deževice, općina Kreševo i generacijama se prenosi priča o njenoj posebnosti i kvaliteti.

Čista priroda

„Odlučili smo uraditi analizu vode i kad smo se uvjerili u njenu kvalitetu, započeli smo sa prvim implementacijama, oko koncesije, hidrogeoloških istraživanja, do izgradnje tvornice. U konačnici, otvorili smo pogon 2010. godine i započeli sa brandom Nevra“, za Business magazine kaže Vedrana Miličević-Duno, direktorica kompanije.

S obzirom na velike količine flaširane vode koja se uvozi u BiH, Miličević-Duno ističe da je najveći izazov bio osvojiti kako lokalno, tako i inozemno tržište.

„ BiH je predivna zemlja, bogata prirodnim resursima i prva u regiji, a peta u Europi po svojim kvalitetnim izvorima. Tržište u BiH prezasićeno je vodama, kako lokalnim tako i uvoznim. Pravi je izazov istaknuti svoj brend na polici i doprijeti do povjerenja konzumenata. Mi smo od početka zacrtali pravac da gradimo kvalitetan brand, od same vode do njenog pakovanja, designa, njene kontrole, usluge distribucije itd. S obzirom na to da smo relativno  mlada kompanija, još uvijek je dosta izazova pred nama i još je mnogo truda potrebno za razvoj ovog branda. Prvenstveno nam je cilj imati uistinu kompletan kvalitetan proizvod“, dodaje Miličević-Duno.

Ono što je najviše doprinijelo prepoznatljivosti brenda Nevra svakako je kvalitet same vode.  Između fabrike i izvora je čista priroda, šuma i potok te je na taj način zadržan prirodni ambijent i isključeni svi mogući faktori zagađenja.

„S obzirom na hidrogeološko područje tog klanca, njena količina na izvoru, kvalitet i temperatura od šest stupnjeva Celzija su konstantni. Sama voda spada u prirodne, izvorske niskomineralizirane vode, sa skoro potpunim odsustvom natrija u sebi. Drugim riječima, zbog manjka soli ne zadržava se u tijelu, odlična je osobama koje su u dijetalnim programima, osobama koje pate od visokog tlaka te osobama koje imaju problema sa bubrezima. Još jedna od njenih kvaliteta jeste pH vrijednost od 8,3 što je čini alkalnom vodom, odnosno ne pogoduje kiselosti organizma koja je inače ključni faktor u kancerogenim bolestima“, objašnjava Miličević-Duno.

Miličević-Duno kaže da, kada ih pitaju po čemu su posebni, oni ih pozovu u posjetu. Ljudi kad vide tvornicu i mjesto gdje je smještena, te potok Nevru koji protiče pored, s čijeg izvora flaširaju tu istu vodu, provedenu samo kroz mehaničku filtraciju, ostanu zadivljeni.

„Kvalitet je neupitan. Sastav vode je odličan i rijetko koja voda da ima taj manjak natrija. Imamo dosta konzumenata koji nažalost boluju od bolesti bubrega, a i dugogodišnji smo sponzor Udruge oboljelih i transplatiranih bubrežnih bolesnika. Bez bojazni konzumiraju Nevru. Voda je besprijekorna, a mi se maksimalno trudimo da je sa izvora takvu donesemo i do kupca. Otud i naš slogan Izvor na Vašem stolu”, naglašava Miličević-Duno.

Zbog svega ovoga, voda Nevra našla je svoje mjesto kako na domaćem tako i inozemnom tržištu. Kompanija ima dobro razvijenu mrežu distributera vode u boci od 18,9 litara namijenjenoj za aparate za vodu. Distributivni centri nalaze se u Banjoj Luci, Jajcu, Sarajevu, Kiseljaku, Čapljini. Sva prodaja ostalih manjih pakiranja vrši se preko veleprodaja, dok velike supermarkete opskrbljuju sami.

Pije se i na Bliskom istoku

„Od 2012. godine naša voda je priznata u Republici Hrvatskoj i tada smo započeli sa prvim izvozima u Hrvatsku. Naša možda najuspješnija godina je 2017. kada smo potpisali  eksluzivni ugovor za izvoz vode u zemlje GCC-a, sjeverne Afrike i Libanona. Prošli smo proces priznavanja vode i dobili certifikat Emirates Quality Mark. Od kraja 2017. godine započeli smo sa izvozom u Ujedinjene Arapske Emirate. Od prošle godine smo registrirani i u Makedoniji gdje smo započeli sa izvozom ove godine“, dodaje Miličević-Duno.

Da bi i dalje nastavili poslovati uzlaznom putanjom, u kompaniji Nevra kontinuirano rade na poboljšavanju svih aspekata u proizvodnji. Ovo je segment u koji ulažu najviše i koji im je najbitniji. Također, uporedo se radi i na vizuelnom izgledu proizvoda, istraživanju potreba kupaca i kreiranju proizvoda na osnovu tih istraživanja. Upravo zbog toga, na tržištu se od nedavno može naći i njihov novi proizvod Nevra kids u PET boci od 330 mililitara.

„ Boca je u obliku medvjedića i možete ju naći sa plavim i rozim silikonskim smart seal zatvaračima, koji sprječavaju prosipanje vode. Dobili smo odlične pozitivne reakcije djece, posebno jer im je ponuđen izbor za dječake i djevojčice, a svakodnevno nam se javljaju roditelji presretni jer djecu konačno ne moraju nagovarati da piju vodu. Gledamo da zadovoljimo potrebe konzumenata ne samo kroz vodu, već i njenu ambalažu. Potrebno nam je još ulaganje u marketing na domaćem tržištu kako bi kompletirali sve dosad uloženo tako da se nadamo da će nam to biti iduća investicija“, naglašava Miličević-Duno.

Ovisno o proizvodu, odnosno proizvodnoj liniji razlikuju im se i proizvodni kapaciteti. Velike boce, kao što su one od 18,9 litara rade na manjim kapacitetima, oko 120 boca na sat. Dok su manje PET boce na liniji koja može postići i 8.000 jedinica na sat. Trenutno imaju  četiri svakodnevno aktivne linije, gdje se pune boce od 0,2 litara do 18,9 litara.

„Imamo izvor velikog kapaciteta, možda jednog od najvećih u ovoj grani industrije u BiH, tako da je na nama da povećavamo kapacitete u proizvodnji na osnovu potreba tržišta“, dodaje Miličević-Duno.

U proizvodnom sektoru kompanije Nevra uposleno je 10 uposlenika, koji rade na linijama, skladištenju i održavanju. Različitih su profila, od električara, do sanitarnog inžinjera, dok je u administrativnom sektoru pet uposlenih na pozicijama ovisno od njihove profesije. Nevra spada u male kompaniji tako da marketinške, pravne, knjigovodstvene i laboratorijske usluge koriste od drugih partner poduzeća. Za svoje uposlenike organiziraju razne obuke, od internih u proizvodnji do eksternih oko kontrole kvalitete. Tu su i razni seminari i sajmovi koje se trude maksimalno pratiti.

Kroz svoj rad kompanija Nevra nastoji naglasiti poruke o zdravlju, posebno kod djece kojima je potrebno usaditi zdrave navike. Zbog toga podržavaju mnoge dječije projekte, najviše sportske, iz razloga što smatraju da su sport i voda velike poveznice za zdrav razvoj djeteta.

„Dosta smo usmjereni i na zaštitu okoliša i redovno prenosimo poruke o zbrinjavanju otpada kao prevencije od uništavanja prirode, posebno vode u BiH. Nadamo se da će se u skorije vrijeme još više poraditi oko zbrinjavanja ambalažnog otpada, uvesti povratna naknada te bar na taj način pojačati svijest o bitnosti čistog okoliša“, dodaje Miličević-Duno.

Da bi svojim kupcima bili na usluzi njihove telefonske linije su uvijek otvorene za sva pitanja,  kao i online komunikacija putem društvenih mreža facebooka, instagrama ili maila. Na njihovoj oficijelnoj web stranici www.nevra.ba može se naći dosta informacija koje kupca zanimaju, kao i formular za narudžbe na koje odgovaraju u roku od 24 do 48 sati.

Planovi za naredni period usmjereni su na proširivanje tržišta, ulaganje u marketinšku kampanju te dodatnu distribuciju.

„Svakako težimo i za pojačavanjem izvoza, jer smatramo da BiH treba iskoristiti prirodne resurse za jačanje ekonomije i mi ćemo nastojati tomu maksimalno pridonijeti. Nadamo se da će doći dan kad ćemo vidjeti konačno obrnuti odnos u omjeru uvezene i izvezene vode“, dodaje direktorica ove kompanije koja polako osvaja domaće tržište.

 

Na sajmu SIAL -Abu Dhabi

Kvalitet proizvoda, naporan rad i kontinuirano ulaganje u sve segmente proizvodnje donose i nagrade. Iako im je najveća nagrada zadovoljstvo kupca, ipak velika čast je dobiti zvanično nagradu kao potvrdu da sve ono što radite radite kako treba. Prva nagrada stigla je već nakon godinu dana od plasiranja brenda na tržište, a dobili su je od Kameleon M&M Group za uspješno poslovanje. Osim toga, učestvovali su i na sajmovi na kojima su zabilježili značajne posjete svojim štandovima.

„U decembru 2017. godine izašli smo na tržište UAE, a predstavili smo se na sajmu SIAL u Abu  Dhabiu, u organizaciji našeg zastupnika. Sajam je bio izuzetno posjećen, a naš štand jedan od najposjećenijih. Između ostalog, imali smo čast da nas posjeti i sin predsjednika UAE te mnogi visoki predstavnici, kao i predstavnici naše ambasade u Abu Dhabiu“, dodaje Miličević-Duno.

 Nevra ocjenjuje sebe

-Kvalitet =  5

-Odgovornost prema poslu i poštovanje saradnika =  5

-Marketing =  5

-Imidž =  5

-Odnosi s medijima =  5

-Zadovoljstvo i komunikacija s kupcima/korisnicima =  5

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here