Novim nametima do lakšeg poslovanja (…ili umjesto mjera za olakšano poslovanje poslodavcima se nameću i najavljuju dodatni nameti)

328
prioriteti

Posljednjih nekoliko dana, dragi moji, intenzivno razgovaramo sa  poslodavcima iz Federacije Bosne i Hercegovine o tome kako poboljašati poslovni ambijent u državi. Potaknuti raznoraznim istraživanjima svjetskih institucija i organizacija i listama prema kojima je poslovni ambijent u BiH najgori u Evropi (pisali smo o tome u jednom od prethodnih brojeva Business magazine).  Poslodavci, naravno, imaju ideje i jedinstveni su u stavu da bi se sa malo dobre (ponajprije, političke) volje i donošenjem nekoliko zakona i odluka situacija gotovo drastično promijenila i pomjerila nas prema sredinama pomenutih listi „lakoće poslovanja“.

Ali… Neke druge informacije koje smo dobili tokom tih razgovora navode nas na zaključak da bi, nekim odlukama i mjerama u narednom periodu, umjesto lakšeg poslovanja, poslodavci dobili novi paket nameta, koji bi dodatno poskupio cijenu proizvodnje. Prva od njih je (vrlo ozbiljna) najava o povećanju cijene električne energije za kompanije u Federaciji BiH. Pominje se povećanje za 20 posto (čak i 40 posto) u nekim varijantama.

Svakome ko se bavi proizvodnjom na kugli zemaljskoj ne treba dodatno pojašnjavati šta znači ovakvo i ovoliko povećanje cijene električne energije. Ukratko, za velika proizvodna preduzeća u FBIH dodatne milione KM na godišnjem nivou koji će se morati izdvojiti samo za električnu energiju!?!

Farmaceuti su nam se požalili da u FBiH u svakom kantonu moraju platiti dodatnu taksu za svaki registrovani lijek i to za svaki oblik u kojem se lijek prodaje!?!

Dragi poslodavci, obratite veeeliku pažnju na koji način i na kojim sve materijalima ističete naziv svoje firme. Za sve se plaća taksa, općinska. Koja se (u nekim općinama) kreće od 70 pa do 700 i više KM. Sve u zavisnosti od vrste i veličine panoa, zastave na jarbolu, table itd.

Istovremeno, u općem haosu oko formiranja vlasti na različitim nivoima, nismo primijetili da je u fokusu pretendenata na rukovodne funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, donošenje zakona koji će sniziti cijenu rada i relaksirati poslovnih ambijent. Niko sretniji od poslodavaca, ako nas demantiraju…

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here