Poljoprivrednici u FBiH insistiraju na provedbi zakonskih obaveza

 Na jučerašnjem sastanku predstavnika poljoprivrednih udruga i poljoprivrednika Federacije BiH, razgovaralo se o problematici u poljoprivredi, poput budžeta, pravilnika, kašnjenju isplate poticaja, kao i o mogućoj blokadi graničnih prelaza.

224

Poljoprivredni proizvođači s područja Federacije BiH inzistiraju na isplati od tri do šest posto sredstava iz federalnog budžeta, kako je to zakonom definirano, zaključeno je na redovnom sastanku predstavnika poljoprivrednih udruga i poljoprivrednika Federacije BiH, održanom u subotu u Tomislavgradu.

Na sastanku se razgovaralo o problematici u poljoprivredi, poput budžeta, pravilnika, kašnjenju isplate poticaja, kao i o mogućoj blokadi graničnih prelaza.

 Predsjednik Udruge poljoprivrednika u FBiH Nedžad Bićo kazao je kako očekuju veći budžet za poljoprivrednike, kako je i zakonom predviđeno, a to je tri do šest posto ili po strategiji 130 miliona KM.

“Ove smo godine dobili 58,2 miliona KM što je za nas poljoprivrednike vrlo malo i što se na kraju pokazalo kao mizerna davanja”, kazao je Bićo.

Po njegovim riječima, ovogodišnja sredstva iz  budžeta ne mogu pokriti ni troškove poljoprivrednih proizvođača te se pitaju kako i na koji način razvijati ovu djelatnost ako sistemski stagniraju i tonu.

” Razočarani smo u kompletan odnos vlasti prema poljoprivredi, ignoriraju se naši poljoprivrednici koji su prepušteni sami sebi. Osjeća se da nema podrške od institucija vlasti prema poljoprivrednicima, a s druge strane proizvodnja propada upravo iz uvoza proizvoda, a nas nema tko zaštiti”, istaknuo je Bićo.

Napominje kako su ovim sastankom željeli potaknuti odgovorne da reagiraju na vrijeme te da samo traže ono što im pripada po zakonu kako bi bili konkurentni poljoprivrednim proizvođačima iz regije.

Učesnici  sastanka zagovaraju prvenstveno razgovore s predstavnicima vlasti oko primjene zakona, a ukoliko do toga ne dođe, razmišljaju i o radikalnim mjerama poput protesta ili blokada graničnih prelaza.

Na sastanku je istaknut i problem zaštite bosanskohercegovačkih proizvoda te je zaključeno kako nadležne institucije moraju dosta poraditi na rješavanju te problematike, jer poljoprivrednici kažu da postoji dosta kvalitetnijih domaćih proizvoda od onoga što se uvozi.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here