Hidroelektrana “Bočac 2“, u čiju izgradnju su uložena 42 miliona KM, puštena je danas u rad.

Instalisana snaga ovog hidroenegretskog objekta, koji se nalazi na toku rijeke Vrbas, sedam kilometara nizvodno od hidroelektrane “Bočac 1“, je 8,76 megavata, a projektovana godišnja proizvodnja 42 gigavat-sata električne energije.

Izgrađena je 37 godina poslije puštanja u rad hidroelektrane “Bočac 1”.

Direktor “Hidroelektrana na Vrbasu” Nedeljko Kesić je rekao da, prema studiji ekonomske opravdanosti, planirani prihod od prodaje električne energije novoizgrađene hidroelektrane su 5,5 miliona KM na godišnjem nivou.

Rekao je da sve zemlje u regionu nastoje da budu energetski nezavisne, a da će razvoj privrede i povećanje potreba stanovništva za potrošnjom električne energije morati pratiti i energetski razvoj tog sektora.

“Opredjeljenje aktuelnog političkog rukovodstva je razvoj Elektroprivrede RS-a i njen ostanak u vlasništvu tog bh. entiteta”, dodao je Kesić ističući da zapadni dio RS troši 51 posto električne energije.

Danas je otvorena i mala hidroelektrana instalisane snage 586 kilovata, koja se nalazi u neposrednoj blizini hidroelektrane “Bočac 1”, a služit će za vlastitu potrošnju “Hidroelektrana na Vrbasu”.

Kesić je precizirao da su u ta dva nova objekta, čijem otvaranju su prisustvovali zvaničnici RS-a, zaposlena 32 radnika i 13 pripravnika.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here