Na Sarajevo Halal Sajmu (SHF) 2018 najboljima su danas dodijeljene nagrade za doprinos razvoju halal industrije u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu.

Organizatori sajma, Bosnia Bank International (BBI), Islamska zajednica u BiH i Islamska razvojne banka (IsDB), su bh.kompaniji AS Holding dodijelili prvu nagradu za najveći broj halal certificiranih proizvoda, oko 906 proizvoda.

Dobitnik nagrade za izuzetan doprinos razvoju halal industrije u regiji je muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović , a nagradu za izuzetan doprinos razvoju halal industrije u BiH dobili su profesor sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli Midhat Jašić i direktor Media centra IZBiH i bivši direktor Agencije za certificiranje halal kvaliteta u BiH Amir Sakić.

Za doprinos razvoju halal industrije u BiH nagrada je dodijeljena Institutu za standardizaciju BiH.

Prema izboru posjetitelja SHF 2018 najbolji sajamski štand imala je makedonska kompanija UKA komerc iz Skoplja.

– Posebno nam je drago što su naš trud nagradili posjetioci. Halal certifikat i halal proizvodnja je bez konkurencije. To za naše potrošače znači da kupuju zdravu i čistu hranu – kazao je Adem Abazi iz kompanije UKA komerc.

Na SHF 2018, koji je održan u Skenderiji, učestvovalo je više od 500 gostiju iz 40 država svijeta, sa oko 100 izlagača.

Održan je i veliki broj bilateralnih susreta regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz BiH, a organizirane su i panel diskusije.

Univerzitetski profesor Šukrija Ramić smatra da je sajam prilika za novu poslovnu saradnju, jer upravo koncept halala znači održivost razvoja i to je velika prilika za sve da rade na tom konceptu.

Naglasio je da je to prilika i mladima koji bi trebali svoju profesionalnu profilaciju gledati i graditi kroz halal industriju.

– Svi koji rade u halal industriji surađuju sa obrazovnim institucijama kako bi na viši nivo podigli halal, a najviši nivo  halala je da sve ono što imamo oko nas, bilo da je hrana, okruženje u kojem živimo je potpuno kompatibilno sa čovjekovim životom u pogledu njegova zdravlja, njegova življenja – kazao je Ramić u izjavi za medije.

Nakon uručenih nagrada upriličen je u kuharski šou na kojem su prezentirani ukusni delikatesi.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here