Kompanija Kremnice u Kinu mjesečno izveze 70 brodskih kontejnera hercegovačkog kamena

Riječ je o firmi koja obrađuje hercegovački kamen i uspješno ga izvozi u Kinu, s tendencijom daljeg razvoja i još većeg zapošljavanja lokalnog stanovništa.

623

 Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, tokom današnje posjete općinama Berkovići i Ljubinje, obišao je i proizvodne pogone kompanije Kremnice, specijalizovane za obradu prirodnog kamena.

Riječ je o firmi koja obrađuje hercegovački kamen i uspješno ga izvozi u Kinu, s tendencijom daljeg razvoja i još većeg zapošljavanja lokalnog stanovništa, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Djeluje nestvarno da se iz Hercegovine kamen izvozi u daleku Kinu i to svaki mjesec 70 brodskih kontejnera, preko Luke Ploče, a uskoro i znatno više”, istaknuo je tokom posjete ministar Šarović.

Naglašava da je kineska strana veoma zainteresovana za Kamen iz Berkovića.

“Javila su se nova četiri investitora i već su otvoreni pregovori za četiri nova pogona”, naglasio je ministar, dodajući da su nova ulaganja omogućena i kroz otvorene investicione linije Kina + 16 i „Jedan pojas, jedan put“.

Kompanija Kremnice je 100 posto kineska investicija, jedina u ovom dijelu Republike Srpske, čija vrijednost iznosi više od četiri miliona KM i čija cjelokupna proizvodnja se izvozi na kinesko tržište. Kompanija trenutno upošljava 58 radnika, uglavnom mještana lokalnih sela ove siromašne općine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here