Direktor Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine Mladen Pandurević 03. jula 2018. godine potpisao je u ime UPFBiH ugovor o realizaciji projekta „Promocija dualnog obrazovanja putem pilot projekta i edukacije“ sa predstavnicima Međunarodne organizacije rada.

Projekt „Promocija dualnog obrazovanja putem pilot projekta i edukacije“ implementira Udruženje poslodavaca FBiH u partnerstvu sa Srednjom školom za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, Srednjoškolskim centrom Vogošća, Javnom ustanovom „Služba za zapošljavanje KS”, općinama Kantona Sarajevo, te kompanijom Centrotrans dd Sarajevo. Projekat se provodi u sklopu krovnog projekta ”Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH”, jednog od 19 takvih partnerstava uspostavljenih u zemlji kojeg Evropska unija finansira sa četiri miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), s ciljem prekvalifikacije skoro 2.000 nezaposlenih osoba i zapošljavanje najmanje njih 620 u 22 općine u BiH.

Predviđeno trajanje Projekta je 12 mjeseci, a rezultirat će osposobljavanjem i zapošljavanjem 20 učenika u profesiji vozača motornog vozila, automehaničara, autolimara, autolakirera, autoelektričara za kompaniju Centrotrans, kao partnera Projekta. Projektom je predviđena edukacija 10 mentora praktične nastave u kompanijama, 10 nastavnika praktične nastave u školama, devet općinskih djelatnika i devet savjetnika za zapošljavanje koji rade sa poslodavcima po modelu dualnog obrazovanja. Također, u devet sarajevskih općina bit će osnovani info pultovi za podršku aktivnostima dualnog obrazovanja, bit će izrađen promotivni materijal o dualnom obrazovanju te identificirani bitni elementi koji će poslužiti kao polazna osnova za izradu Zakona o dualnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo i za izmjenu nastavnih planova i programa u srednjim strukovnim školama.

„Glavni ciljevi projekta su usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada, povećanje zaposlenosti u Kantonu Sarajevo, jačanje lokalnog ekonomskog razvoja putem stvaranja sinergije između poslodavaca, obrazovnih ustavova, javnih ustanova za zapošljavanje, općina i NVO. Kao poslodavci svjesni smo neusklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada, neadekvatnih nastavnih programa u školama koji nisu orjentirani ka realnim potrebama poslodavaca, pomanjkanja kvaltetne praktične nastave koja bi omogućila brzo uključivanje u proces rada u kompanijama, nedovoljne motiviranosti učenika za sticanjem kompetencija, nedovoljne saradnje i povezanosti obrazovnih institucija i kompanija, zbog činjenice da je javna uprava napoželjnji poslodavac. Sve to nas je ponukalo da iniciramo jedan ovakav projekt“, istaknuo je direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.

Realizacija Projekta počela je u februaru 2018. godine. Do sada su održana tri seminara na kojima su obučeni mentori za instruktore praktične nastave u kompanijama, nastavnici praktične nastave u školama, predstavnici općina koji će informirati zainteresovane o dualnom obrazovanju i savjetnici u službi za zapošljavanje. Također, 18 učenika završilo je praktičnu obuku kod kompanije Centrotrans u skladu sa Projektom.

Projektom se želi uticati na promjene upisnih kvota i to na način da budu usklađene sa potrebama poslodavaca, što će u konačnici dovesti do povećanja zapošljavanja.

„Lokalnim partnerstvom između svih subjekata odnosno partnera i krajnjih korisnika projekta obezbjedit će se sinergetski efekat koji će dovesti do aktivnog angažovanja na rješavanju problema lokalne zajednice odnosno uspješnijeg lokalnog ekonomskog razvoja“, naglasio je Pandurević.

 

 

 

 

 

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here