Predstavljen interaktivni audio vodič i 3D suvenir mapa za sarajevsku Vijećnicu

Aplikaciju, koju upotpunjuje 3D kartonska suvenir mapa, su pripremili i realizirali JP Sarajevo d.o.o. i Udruženje Čuvari tradicije. Cilj je na moderan i savremen način posjetiocima omogućiti da upoznaju ponudu i sve ljepote Vijećnice.

1180

Prvi interaktivni audio vodič i 3D suvenir mapa za Vijećnicu u Sarajevu predstavljeni su danas.   Sarajevo City Hall je interaktivna mobilna aplikacija/audio vodič, namijenjena svim posjetiocima najreprezentativnije građevine iz austrougarskog perioda i simbolu Sarajeva.

Aplikaciju, koju upotpunjuje 3D kartonska suvenir mapa, su pripremili i realizirali JP Sarajevo d.o.o. i Udruženje Čuvari tradicije. Cilj je na moderan i savremen način posjetiocima omogućiti da upoznaju ponudu i sve ljepote Vijećnice.

Direktor JP Sarajevo d.o.o. Esad Tanović je prezentirao realizirane aktivnosti u proteklih godinu dana koje su pozicionirale Vijećnicu kao ishodišnu turističku tačku Sarajeva i centralno mjesto kulturnih i društvenih dešavanja u Sarajevu i BiH.

Ocijenio je da je aplikacija Sarajevo City Hall od velikog značaja za Vijećnicu, napominjući da se s njom pravi iskorak u turističkoj ponudi grada Sarajeva i Vijećnice.

Predsjednik Udruženja Čuvari tradicije Adnan Koro je prezentacijom projekta ukazao na prednost aplikacije, u odnosu na slične projekte, a naročito organizirane grupne turističke obilaske. Jedna od tih prednosti je što omogućava potpunu samostalnost prilikom posjete.

Kazao je da je Sarajevo City Hall, ili mobilni audio vodič za Gradsku vijećnicu, moderna i savremena mobilna aplikacija, dodajući da je to nastavak projekta Guide2Sarajevo.

Po njegovim riječima, ideja je da na moderan i savremen način približe historiju ove građevine svim generacijama putem mobilnih telefona.

Korištenje aplikacije je maksimalno pojednostavljeno i može se preuzeti sa Google i Apple prodavnica aplikacija. Nakon preuzimanja aplikacije skenira se QR kod nakon čega se može pristupiti audio sadržajima.

“Unutar same aplikacije nalazi se 13 audio priča koje su, ne duže od tri minuta. Fokusiramo se na razne tačke unutar Vijećnice. Interaktivni element aplikacije omogućava da koristite aplikaciju i šetate kroz Vijećnicu“,  kazao je Koro.

Priče sadrže najznačajnije historijske informacije o odabiranoj lokaciji unutar Vijećnice, koje su pažljivo prikupljene i objedinjene iz zvaničnih izvora, stručne i tehničke dokumentacije.

Audio sadržaji su trenutno dostupni na dva jezika – engleskom i bosanskom, ali Koro je najavio da je u pripremi i na turskom jeziku, a u planu su i arapski, italijanski i drugi svjetski jezici.

Prve dvije sedmice aplikacija će biti besplatna za sve posjetioce Vijećnice.

“Ko god dođe u Vijećnicu dobit će poklon suvenir mapu i besplatan pristup audio sadržajima. Nakon toga, aplikacija će se naplaćivati četiri KM i bit će validna dvije sedmice nakon instalacije,” dodao je Koro.

3D papirna suvenir mapa Gradske vijećnice, kao dodatak aplikaciji, predstavlja vrhunac tehničkog i grafičkog dizajna. Ova unikatna mapa osigurava jasno, precizno i jednostavno kretanje unutar objekta a nakon obilaska Vijećnice, može se sastaviti u autentičnu i arhitektonski korektnu 3D maketu Sarajevske vijećnice. Svaki posjetilac će imati mogućnost da posjeduje unikatan suvenir, simbol grada Sarajeva, Vijećnicu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here