Mirza Ustamujić, predsjednik Uprave Asseco SEE i budući predsjednik Uprave Payten d.o.o. - Foto: A. Misirlić

Grupacija Asseco South Eastern Europe objavila je preliminarne rezultate za 2017. godinu prema kojim je zabilježila najbolje poslovne rezultate u svojoj historiji, sa ukupnim prihodima od prodaje u iznosu od 134,5 miliona eura, te operativnom dobiti od 15,5 miliona eura što je rast za oko 20% u odnosu na 2016. godinu. Najveći rast prihoda od prodaje zabilježila je poslovna jedinica Payment i iznosila je 49,9 miliona eura, što je za 10% više nego u istom periodu prethodne godine.

Upravo zbog dinamičnih promjena koje se dešavaju u području kartičnog poslovanja, rasta obima poslovanja i novih akvizicija, Grupa Asseco SEE donijela je odluku i još krajem 2017. godine započela proces odvajanja poslovne jedinice Payment u novu kompaniju Payten, o čemu za Business magazine govori Mirza Ustamujić, predsjednik Uprave Asseco SEE i budući predsjednik Uprave Payten d.o.o.

Kakve poslovne rezultate je ostvario Asseco SEE u Bosni i Hercegovini u odnosu na odlične rezultate Grupacije te kakvi su vaši planovi u 2018. godini?

USTAMUJIĆ: Imenovanjem nove Uprave društva u Asseco SEE u Bosni i Hercegovini, doneseno je nekoliko strateških odluka za koje će se već brzo pokazati da su značajno doprinijele dobrim poslovnim rezultatima na kraju 2016. godine, ali i postavile jako dobre temelje za buduće poslovanje. U 2017. godini znatno smo učvrstili svoju lidersku poziciju, gdje smo veoma mnogo resursa i energije uložili u uvećanje kvaliteta usluga, zapošljavajući nove uposlenike i trudeći se približiti što više našim partnerima. Radili smo na novim poslovnim modelima i ponudili najbolju sinergiju vlastitih naprednih rješenja i visokih zahtjeva sa strane partnera, kao lokalnih tako i regionalnih.

Imenovanje je veliko priznanje, ali i odgovornost, kaže Ustamujić – Foto: A. Misirlić

Ovakav pristup imao je za posljedicu da je 2017. godina bila izuzetna i rekordna godina u svakom segmenetu za nas u Bosni i Hercegovini, od broja uposlenih, do prihoda i operativne dobiti. Ipak, ono na što smo najviše ponosni jeste da jezgro kompanije čine mladi i perspektivni stručnjaci, čije vrhunske rezultate tek možemo očekivati. Dovoljno će biti ako kažem da kompanija trenutno ima 84 uposlena, čija je prosječna starosna dob od 33 godine.

Ohrabreni rezultatima prethodne godine, 2018. započeli smo jednako uspješno i već sada u smislu prihoda imamo rast od oko 19% u prvom kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine. Međutim, ono što je definitivno najveća promjena sa aspekta biznisa kada je Asseco u pitanju jeste odvajanje našeg najbržerastućeg biznisa – kartičnog poslovanja (Paymenta) u posebnu kompaniju sa imenom Payten.

U trenucima kada kompanija bilježi najbolje poslovne rezultate, interesantno je da dolazi do odvajanja biznisa. Šta su motivi Asseco SEE Grupacije za takvim potezom?

USTAMUJIĆ: Nekoliko je razloga za donošenje ovakve odluke, međutim ključno je da se posljednjih nekoliko godina segment kartičnog poslovanja razvija veoma brzo i dinamično te da je neophodno obezbijediti dodatnu fleksibilnost koju očekuju naši poslovni partneri. Vlastita napredna tehnološka rješenja umnogome nas izdvajaju od konkurencije i plan je da se dodatno investira u nove servise i usluge pa čak i naprave eventualne nove akvizicije koje će osigurati dugoročan rast kompanije, ali i mnogo jači izlazak na druga tržišta.

Bosna i Hercegovina ovdje nije izuzetak, potrebno je samo pogledati da su se prihodi kompanije od 5,61 miliona eura sa kraja 2015. godine uvećali na očekivanih 7,36 miliona eura u 2018. godini, što je rast od 31%, dok istovremeno rast Payment biznisa u istom periodu bilježi rast od nevjerovatnih 58%.

Prihodi kompanije od 5,61 miliona eura sa kraja 2015. godine trebali bi da rastu na očekivanih 7,36 miliona eura u 2018. godini, što je rast od 31% – Foto: A. Misirlić

Sve ovo čini nas veoma uzbuđenim i vjerujemo da je vrijeme da ovom biznisu damo novu dimenziju na veliko zadovoljstvo kako naših uposlenika, tako i partnera, klijenata i dobavljača.

Nakon Srbije i Hrvatske, kada je planirano da počne sa radom Payten u Bosni i Hercegovini, kakva će biti organizaciona struktura i kakva su vaša očekivanja u prvoj godini poslovanja?

USTAMUJIĆ: U nekim zemljama regije taj proces je okončan, dok bi u BiH trebali zvanično da počnemo sa radom od 1. maja ove godine pod istim nazivom Payten i kompanija će biti u 100 postotnom vlasništvu Asseco SEE Grupe.

Kontinuiran rast i veoma dobri ostvareni poslovni rezultati u prethodne dvije godine doprinijeli su tome da mi Grupa Asseco SEE ukaže povjerenje da budem na čelu Uprave kompanije Payten u BiH, što doista predstavlja veliko priznanje ali i odgovornost. Naravno, veoma sam ohrabren da će članovi Uprave biti trenutna članica Uprave Asseco SEE i direktorica finansija Elma Popovac, kao i Asim Avdagić, koji je prethodno kao menadžer veoma uspješno vodio poslovnu jedinicu Payment. Uvjeren sam da sa ovakvim mladim i stručnim timom ljudi, ali i drugim kolegama koji doista spadaju u veoma kvalitetne profesionalce možemo osigurati i obezbijediti nastavak kontinuiranog rasta biznisa.

Kada je u pitanju kompanija Asseco SEE, sastav Uprave će u prvom periodu ostati isti, s time da će na poziciju predsjednika Uprave doći trenutni član Uprave i menadžer poslovne jedinice Banking Darko Glamočanin, a ja ću ostati kao član Uprave. Ovdje je bitno napomenuti da smo u 2017. godini znatno osnažili sam Asseco SEE u Bosni i Hercegovini formiranjem novih razvojnih timova, koji rade za cijelu Grupaciju i imaju značajan uticaj na rezultate u Bosni i Hercegovini. Ovo je i personalno jako bitno za mene obzirom da obezbjeđujemo jedan kontinuitet upošljavanja jako kvalitetnih mladih inžinjera koji imaju priliku za razvoj i rad u internacionalnom okruženju.

Naravno, kompanija Payten neće biti potpuno nova kompanija, ona će definitivno naslijediti kontinuitet iz Payment biznisa Asseco SEE kompanije u Bosni i Hercegovini, što znači da ćemo naslijediti i unaprijediti kvalitet usluge, zatim broj servisnih centara koji se sada nalaze u sedam gradova BiH odakle pokrivamo 100 % teritorije vlastitim snagama, zatim da ćemo implementirati nove State of the Art servise i funkcionalnosti, te naravno dodatno upošljavati nove ljude.

Od 2018. godine djelujemo kao Diebold Nixdorfa Master Distributer, globalnog lidera u proizvodnji bankomata – Foto: A. Misirlić

Pitali ste me kakva su očekivanja u prvoj godini poslovanja? Već sam istakao da je kompanija zabilježila najveći rast koji dolazi u najvećem omjeru iz Payment biznisa, dok  rezultati prvog kvartala već govore da smo za oko 28% bolji nego u istom periodu prethodne godine. Također, pred nama su dodatni brojni projekti i inovativna rješenja koja su u završnoj fazi poput mCash naprednih rješenja  ili recimo, implementacija HCE rješenja koju privodimo kraju, a bitno je istaći da je Asseco SEE tek jedan od pet proizvođača HCE-a u svijetu, čije je rješenje certifikovano prema MasterCard MCBP 1.0+ specifikaciji, sa veoma visokim sigurnosnim standardima kod mobilnog plaćanja.

Od 2018. godine u regiji djelujemo kao Master Distributer Diebold Nixdorfa, globalnog lidera u proizvodnji bankomata i Connected Commerce kojim se omogućava sigurno i efikasno povezivanje gotovinskih i digitalnih transakcija.

Generalno, ukoliko imate dobra i tehnološki napredna rješenja, razmišljate „out of box“ i spremni ste unijeti promjene u načinu poslovanja kroz definiranje prihvatljivih poslovnih modela, veoma ste blizu da napravite veliki uspjeh. To je tajna i našeg uspjeha.

Kada govorite o uspjehu, on doista nije prošao neprimjećen i dobili ste dvije prestižne nagrade.

USTAMUJIĆ: Kada volite svoj posao i posvećeni ste mu te onda to krunišete određenim poslovnim rezultatima, priznanja koja dobijete predstavljaju dodatnu satisfakciju, ali i odgovornost da budete uspješniji, kvalitetniji, bolji.

Priznanje Zlatni BAM koje tradicionalno dodjeljuje Magazin Banke i Biznis je nagrada koju smo dobili za inovativnost i unaprjeđenje iskustva klijenata banke, kao lideru na tržištu čije usluge i servisi unaprjeđuju poslovanje banaka i njihovih klijenata. Nakon toga, priznanja Bonitetna zvijezda i Certifikat bonitetne pouzdanosti su priznanja koja uključuju niz stručnih kriterija koji tek 13,5% kompanija iz BiH svrstava u grupu finansijski najpouzdanijih privrednih subjekata, što je veoma bitno za nas s obzirom na vrstu biznisa i klijenata sa kojima sarađujemo.

Nagrade kompletiraju sliku našeg uspjeha, ističe Ustamujić – Foto: A. Misirlić

Pomenute nagrade kompletiraju sliku našeg uspjeha, liderstva i kredibilnosti na tržištu Bosne i Hercegovine.

Možete li za kraj podijeliti sa našim čitaocima jednu anegdotu iz dosadašnjeg poslovanja?

USTAMUJIĆ: Definitivno, jedne situacije se rado sjetim i uvijek me nasmije. U iščekivanju jednog od sastanaka sa Upravom jedne banke i Asseco SEE, zajedno sa prvim saradnicima desilo se da je osoba koja je koordinirala taj sastanak izašla da nas pozove da uđemo u salu označavajući da je sve spremno za sastanak. Poziv je kroz šalu glasio „Omladinci hoćemo da počnemo?” na što smo se pogledali i shvatili da je prosjek našeg tima od osam osoba bio oko 27 godina i počeli se smijati.

Doista, moje srce je puno jer pripadamo onim kompanijama koje na odgovornim i rukovodećim pozicijama imaju mlade stručnjake i lidere, čija energija je glavni motor poslovnog rasta. Raduje me svaki dan proveden sa njima i što imam priliku da zajednički učimo i dijelimo svaku radost, uspjeh, ali i nekada teške trenutke koji su ljudski i čine nas jačim. Jednostavno, to je taj tim za pobjede.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here