Sastanak predstavnika Federalne službe za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije i delegacije Bosne i Hercegovine na kojemu bi se trebalo razgovarati o aktuelnom problemu zabrane izvoza jabuka iz BiH u Rusiju održat će se u četvrtak u Sarajevu. Ruska Federalna služba izrazila je spremnost za pregovora i postizanje dogovora sa predstavnicima Bosne i Hercegovine, s ciljem dogovora oko aktuelne zabrane izvoza jabuka iz BiH za Rusiju.

Bh. strana je spremna za dogovor i već je formiran pregovarački tim u kojemu su predstavnici Uprave  za zaštitu zdravlja bilja BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i fitosantiranih inspektora nadležnih inspektorata entiteta i Brčko distrikta BiH.

Podsjećamo, krajem januara ruske vlasti zabranile se uvoz jabuka iz BiH, jer je bijeljinska kompanija Fruct Company na rusko tržište izvozila jabuke iz Poljske, što su uočili inspektori Službe za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije Rosselkhoznadzor.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH izvoz voća i povrća u Rusku Federaciju 2017. godine je iznosio nešto više od 47,5  miliona KM, dok je jabuka izvezeno u vrijednosti 18,4 miliona KM.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here