1. Posao za 536 osoba u KS

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo potpisala je prošle sedmice s poslodavcima ugovore kojima će u okviru tri programa mjera za poticaj zapošljavanja biti obuhvaćeno ukupno 536 osoba s evidencije Službe. Direktor Službe za zapošljavanje KS Midhat Osmanbegović pojasnio je da je riječ o programima “Prilika za sve”, “Program maloljetničke delinkvencije” i “Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije”. U prvom programu priliku za zaposlenje dobilo je 400 osoba kod 217 poslodavaca, u Programu maloljetničke delinkvencije bit će uposleno 105 sociologa, psihologa i pedagoga u 70 škola, a Programom obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije obuhvaćena je 31 osoba kod tri poslodavca, rekao je Osmanbegović.

  1. Prihodi od indirektnih poreza veći za 158 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca 2018. godine iznosili su 1 milijardu i 701 milion KM i veći su za 158 miliona KM ili 10,25 posto u odnosu na isti period 2017. godine kada su iznosili 1 milijardu i 543 milliona KM. Iz sredstava koje prikupio UIO sa više od 80 posto finansiraju se svi nivoi vlasti u BiH: država, etiteti, Brčko distrikt, kantoni u FBiH i opštine u cijeloj BiH.

  1. Prevent Grupacija širi poslovanje

Prevent Grupacija u BiH potpisala je novi ugovor sa kupcem BMW AG te na taj način osigurala proširenje uspješne saradnje sa ovim renomiranim proizvođačem premium vozila. Radi se o novom ugovoru u segmentu autopresvlaka za prvu ugradnju sjedišta BMW serija 1 i 3. Proširenje saradnje, te povećanje proizvodnje na postojećim ugovorima značajno će doprinijeti stvaranju novih i zadržavanju postojećih radnih mjesta.

  1. Mostar dobiva novi ulaz u grad

Pasarela Zalik na sjevernom ulazu u Mostar bit će gotova za dva mjeseca i estetski bi trebala unaprijediti sjeverni ulaz u grad na Neretvi. Objekat će vizurom podsjećati na Stari most. Projekat je vrijednosti od 650 hiljada KM, a ima i važnu upotrebnu vrijednost kao siguran prelazak pješaka, a prije svega učenika, preko četiri trake ceste iz naselja Zalik do istoimene osnovne škole.

  1. Nakon 26 godina Trebevićka žičara iznas Sarajeva

Trebevićka žičara je nakon 26 godina konačno puštena u rad. Svečanom otvaranju prisustvovale su brojne zvanice, a Abdulah Skaka i Edmond Offermann, glavni donator obnove žičare, pokrenuli su žičaru. Zahvaljujući Trebevićkoj žičari, obilježavanje Dana grada Sarajeva nakon 26 godina ima posebnu draž. Čast da se prvi provoza prema Trebeviću dobili su Edmond i Maja Offermann koji su za obnovu žičare donirali blizu četiri miliona eura. Polazak prve gondole probudio je emocije i evocirao uspomene prisutnih na davnu 1959. godinu.

 

 

 

 

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here