Preduzeće “Gros”, koje se bavi eksploatacijom rude olova i cinka iz Rudnika “Sase” kod Srebrenice, ostvarilo je prošle godine rekordnu proizvodnju od 347.000 tona rovne rude, što je za 4,5 posto više od planirane količine.

“To je omogućilo uspješno poslovanje ovom kolektivu i inverstiranje 3.410.911 KM u nabavku nove opreme, rekonstruckciju objekata i izradu projektne dokumentacije, te za istražne radove kao i otvaranje novog jamskog kopa Iva u rejonu Vitlovci, saopšteno je iz ovog preduzeća, koje posluje u sastavu britanske kompanije Mineko.

Kop Iva predstavlja budućnost rudnika i obezbjeđuje kontinuitet proizvodnih aktivnosti na novim ležištima za duži period.

Predsjednik Upravnog odbora Grosa Jelena Petrić izjavila je da su u prošloj godini u radni odnos primili 29 radnika, ali da je broj zaposlenih za 10 manji nego krajem 2016. godine zbog smjene generacija, penzionisanja, ali i napuštanja radnog odnosa, što postaje sve izraženije, jer mnogi mlađi radnici odlaze sa prostora srednjeg Podrinja da rade u Njemačku.

Trend odlaska povećan je u ovoj godini iz Bratunca i Srebrenice, a posebno iz opštine Ljubovija u Srbiji.

“Gros” veliku pažnju i značajna sredstva posvećuje edukaciji, dokvalifikaciji i prekvalifikaciji radnika, što je nastavljeno i prošle godine kada je 15 radnika položilo stručne ispite iz oblasti eksploatacije rude, a dva inženjera su položili stručne ispite iz zaštite na radu, čime su stvoreni uslovi za kontinuiran proces i praćenje primjene mjera zaštite na radu.

Isplate plata i doprinosa u ovom preduzeću su redovne i prosječna plata u 2017. godini iznosila je 928 KM, što je za dva posto više nego u prethodnoj godini, ali za 12 posto manje nego od prosječne plate u rudarskoj djelatnosti u Republici Srpskoj.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here