Mirza Bašić je u bugarskoj prijestolnici Sofiji, u svom prvom ATP finalu na tvrdoj podlozi, koji je ponudio veliku neizvjesnost, nakon tri seta (7:6, 6:7, 6:4) bio bolji od rumunskog tenisera Mariusa Copila kojem je također ovo bilo prvo ATP finale te je podigao trofej pobjednika.

Drugi bh. reket je tokom osam dana u Sofiji odigrao čak 17 setova, proveo više od 11 sati na terenu, odigrao sedam mečeva, a do finala je izbacio Stana Wawrinku u polufinalu, kao i Floriana Mayera, Philippa Kohlschreibera i Maximiliana Marterera. U kvalifikacijama je bio bolji od Alexandera Lazova i Tomislava Brkića.

Bašić je osvojio svoju prvu ATP titulu, a najbolji plasman u karijeri na ATP listi donio mu je

250 ATP bodova i 89.453 eura. Prije ovog turnira zauzimao je 129. poziciju na ATP listi, ali je nakon ovog uspjeha ušao među 100 najboljih svjetskih tenisera.

Na ATP listi napredovao je za čak 52 mjesta i sa 703 poena prema najnovijem rankingu zauzima 77. mjesto.

Teniska karijera

Mirza Bašić je tako postao drugi igrač u historiji BiH, nakon Damira Džumhura, koji je osvojio ATP titulu i pehar najvišeg teniskog razreda u svijetu. Ovaj 26-ogodišnji Sarajlija  visok 188 cm, sin roditelja ljekara, bavi se tenisom od šeste godine. Kao dječak gledao je treninge svog brata i tako je počeo i sam igrati.

Mirza je rano u mlađim kategorijama potvrdio veliki talenat. Na juniorskom Wimbledonu 2008. godine došao je do polufinala u konkurenciji parova (s Kinezom Wu Dijem).

Sa 17 godina dobio je svoje prve ATP poene i odlučio igrati profesionalni tenis. Bašićev prvi klub zvao se Teniski klub AS, mali i jedini tadašnji teniski klub u Sarajevu, a njegov  prvi trener, tokom četiri godine bio je Salih Huseinović. Svojevremeno je išao u Španiju i tamo trenirao sa bratom, koji je u međuvremenu prestao igrati tenis, ali to je bilo samo nekoliko sedmica godišnje.

Mirza je do sada osvojio sedam turnira iz kategorije Futures, uz još četiri finala u toj kategoriji. Ima i dvije titule u parovima, od kojih je jedna s ATP challengera održanog u Sarajevu 2013. godine kada mu je partner bio Tomislav Brkić.

Prije samo tri i po godine Mirza Bašić je ozbiljno razmišljao o prekidu teniske karijere. Slomljen na 355. poziciji, stalno u minusu kad podvuče crtu prihoda i rashoda jedva se ugurao u kvalifikacije challenger, nekoliko puta došao po četvrtfinala i polufinala, valjalo je skupljati bod po bod, ali ni tada nije išlo. Već 2015. godine u italijanskom Recanatiju osvojio je prvu titulu na challengerima u karijeri pobijedivši u finalu Litvanca Ričardasa Berankisa, koji je u tom trenutku bio za 106 mjesta bolje plasiran na ATP listi.

Bašićev kvalitet bio je neosporan, ali trebalo je to pokazati na terenu, a pobjeda nad Copilom trijumf je volje.

““Hvala svima koji su došli danas da nas uživo gledaju u finalu. Hvala mojoj porodici i treneru. Također, želim zahvaliti Copilu na fer igri i dobrom meču te sudijama i sponzorima koji su organizirali turnir. Imao sam i malo sreće protiv Copila. Uživao sam u Sofiji i nadam se da ćemo se vidjeti i naredne godine “, rekao je Bašić poslije meča.

Finansijska potpora

Svoju dobru formu na posljednjih nekoliko turnira Bašić je komentirao skromno, naglašavajući kako teniseri plasirani od 100-150 pozicije na ATP listi igraju dobar tenis, ali nemaju mnog prilika da to i pokažu.

“Tenis je veoma specifičan, jer je tu mnogo dobrih igrača. Igrao sam dobro posljednjih par ATP turnira, ali ove godine sam igrao i neke challengere i mečeve na Australian Openu koje sam gubio. Normalno je da pobjeđuješ i gubiš, ali problem za igrače između 100. i 150. mjesta na listi jeste što nemaju mnogo prilika da pokažu koliko su dobri. Ima dosta dobrih igrača van TOP 100 koji igraju dobar tenis”, rekao je drugi bh. reket.

Desni dvoručni bekhend se do odabranog ATP društva probijao bukvalno sam, ako izuzmemo aranžman sa trenerom, Belgijancem Danielom Meyersom gdje u njegovoj akademiji Hope and Spirit za trening i smještaj između turnira sedam sedmica sparinguje i podučava belgijske talente.

“Kada trenirate samo čekate kada će vam se trud isplatiti. Meni se to desilo pa sam dobio na samopouzdanju dobrim početkom godine”, rekao je Bašić.

Treninzi su se isplatili, ali svojevremeno za trenera nije imao novaca pa je čak razočaran izostankom veće potpore vlasti prema sportu razmišljao o igranju za Hrvatsku, ali je na kraju presudio patriotizam njegovog oca, koji je dizao kredite kako bi se Mirza mogao baviti tenisom.  Bh. teniseru je pomogla je i BH pošta sa 30.000 KM i Olimpijski komitet stipendijom od 600 dolara.

Osim bodovnog salda, Bašić je pobjedom u ATP finalu popravio i svoj bankovni račun i zaradio skoro petinu svoje zarade u dosadašnjoj karijeri. Naime, prema podacima sa zvanične stranice ATP-a, u dosadašnjoj karijeri inkasirao je 517.607 dolara. Igrom u Sofiji zaslužio je svaki cent. Sada kada je među 100 najboljih u svijetu i “žetva” novčanica bit će nadohvat ruke, budući da će mu svaki nastup donositi veću svotu.

Uspjeh tenisera Mirze Bašića izaziva divljenje jer se radi o rijetko viđenom podvigu.

Rekordi i sjajna dostignuća dostigao je Bašić tokom sedmice snova u Sofiji:

  1. Osvojio prvi ATP turnir u karijeri
  2. Osvojio najveću novčanu nagradu u karijeri – 89.435 eura.
  3. Probio se na 76. mjesto ATP liste (napredovao čak 52 mjesta)
  4. Postao drugi igrač u 2018. koji je osvojio prvjenac u karijeri (nakon Rusa Daniila Medvedeva u Sydneyu)
  5. Nakon godinu postao prvi igrač koji je do pobjede na ATP turniru stigao iz kvalifikacija (nakon što je to prošle godine uspio Peter Gojowczyk u Metzu)
  6. Postao drugi igrač iz BiH koji je osvojio ATP turnir (nakon Damira Džumhura)
  7. Zabilježio pobjedu nad najviše rangiranim protivnikom: Stan Wawrinka, protivnik u polufinalu, bio je 15. igrač svijeta (do sada je najjača Bašićeva pobjeda bila nad Austrijancem Philippom Kohlschreiberom koji je bio 35. na ATP listi)
IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here