Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona su zaključno sa 8. martom 2018. isplatili sve novčane podrške koje su planirane budžetom Tuzlanskog kantona za 2017., a radi se o iznosu od 3.300.000 KM.

Isplatom preostalog dijela neisplaćenih novčanih podrški prije početka proljetne sjetve cilj je bio omogućiti poljoprivrednim proizvođačima blagovremenu nabavku repromaterijala za sjetvu.

Najveći iznos novčanih podrški ostvarili su korisnici sa područja općine Gradačac u iznosu 1.252.030,74 KM, dok je druga općina po visini odobrene novčane podrške Čelić sa 374.794,31 KM. Rast u realizaciji novčanih podrški u odnosu na 2016. zabilježen je u općinama Gradačac, Kalesija, Lukavac i Teočak, dok je u ostalim općininama i Gradu Tuzli u 2017. zabilježeno smanjenje u realizaciji novčanih podrški.

U oblasti biljne proizvodnje, u odnosu na prethodnu godinu, povećana je proizvodnja povrća i jagode u zaštićenom prostoru, te proizvodnja komposta i proizvodnja gljiva. Također, povećana je i količina voća otkupljenog za daljnju prodaju i izvoz, te površine pod novim nasadima krošnjastog voća.

Iznos realiziranih novčanih podrški za proizvodnju kukuruza je nešto manji u odnosu na 2016., prije svega zbog nepovoljnih vremenskih prilika. U oblasti animalne proizvodnje povećan je broj koka nesilica obuhvaćen novčanom podrškom, mada je iznos novčanih podrški manji u odnosu na prošlu godinu, jer je zbog nedostatka novčanih sredstava smanjena novčana podrška po jedinici mjere.

U okviru biljne proizvodnje u 2017. godini u odnosu na prethodnu godinu broj zahtjeva se neznatno smanjio, a u okviru animalne proizvodnje došlo je do povećanja broja zahtjeva kod svih vrsta proizvodnji.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here