U Geteborgu se 3. i 4. marta ove godine održao prvi Sajam bosanskohercegovačke knjige u Litteraturhuset u Geteborgu. Cilj Sajma je da podigne čitalačku kulturu i ukaže na značaj maternjeg jezika kao i da zainteresira više Bosanaca i Hercgovaca za čitanje na maternjem jeziku i razvije ljubav prema knjizi.

Na sajam se prijavilo vise od 30 pisaca bosanskohercegovačkog porijekla koji žive i pišu u Skandinaviji. Tema sajma je Dijete i knjiga. Sam program oba dana je bio podijeljen na dva dijela jedan za dječije pisce, a drugi za pisce za odrasle. Prvog dana sajma je organizirana i panel debata na temu Jezik i književnost u dijaspori i dijaspora u književnosti. Također su osim prezentacija knjiga predstavljeni i interesantni projekti.

Posjetioci sajma su imali priliku da se sretnu sa 30 naših pisaca koji žive i djeluju u Švedskoj i Danskoj i da s njima razgovaraju, kao i da prisustvuju njihovom prestavljanju. Od izdavačkih kuća su se predstavila izdanja Bosanke riječi, UNE, Daorsona, Suheila Publishing, Rabic i Drina.

Na sajmu se također predstavila i Humanitarna organizacija Vara Barn sa svojim volonterima.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here