Internacionalna transportna i logistička kompanija Gebrüder Weiss zaključila je prošlu poslovnu 2017. godinu sa povećanjem prometa od oko 14 posto. Time privremeni neto promet iznosi oko 1,55 milijardi eura. U 2016. godini on je iznosio 1,36 milijardi eura. Pored dobrog konjunkturnog položaja su presudni za pozitivan bilans bila regionalna širenja u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi kao i najnovija akvizicija preduzeća u Južnoj Njemačkoj. Firma Gebrüder Weiss investirala je ukupno približno 65 miliona eura u izgradnju svoje mreže i udvostručila tako svoj investicioni volumen u poređenju sa prošlom godinom (2016.: 32,7 miliona eura).

“Sa investicijama u podružnice, infrastrukturu i kadar orijentisan na budućnost, godina 2017. bila je izvanredna za Gebrüder Weiss“, zaključuje Wolfgang Niessner, predsjednik Uprave u Gebrüder Weiss. “Našim kupcima želimo da osiguramo jedinstvene standarde kvalieta širom svijeta. Tom zahtjevu smo ponovo prišli dobar korak bliže. Posebno značajan uspjeh ostvario je sektor kopneni saobraćaj i logistička rješenja te je u kompetitivnoj okolini povećao promet za 15,6 posto na 11.041,3 miliona eura”, dodao je Niessner.

Također ponovo je povećana kvota vlastitog kapitala i sada iznosi 59 posto, što potcrtava visoku finansijsku stabilnost preduzeća. Broj zaposlnih rastao je u godišnjem poređenju za 4.7 posto na 6.724 zaposlena (ekvivalent punog radnog vremena).

Konsolidacija mreže širom svijeta

Još jednu prekretnicu preduzeće je ostvarilo u 2017. sa izgradnjom svoje prekomorske mreže. U SAD-u logističar je osnovao vlastitu nacionalnu organizaciju sa centralom u Chicagu i ostalim lokacijama u New Yorku, Atlanti, Bostonu, Dallasu i Los Angelesu. Svoju prisutnost preduzeće je osnažilo i u kineskim trgovačkim centrima: Sa četiri nova biroa u Hongkongu, Shenzhenu, Zhanjiangu i Guangzhouu kompanija Gebrüder Weiss je proširila svoju istočnoazijsku mrežu i raspolaže tako samo u Kini sa 18 lokacija, koje kupcima uz vazdušni i brodski prevoz nude i logistička rješenja i lokalnu distribuciju. Osnivanjem reprezentativnog biroa u Jerevanu, Jermeniji, zatvorena je praznina na ruti nekadašnjeg Puta svile između Evrope i Azije. Još jednu lokaciju na Arapskom poluostrvu kompanija Gebrüder Weiss je otvorila u Emiratu Abu Dhabi.

U Njemačkoj je Gebrüder Weiss krenuo je sa četiri nova Air & Sea biroa u Hamburgu, Düsseldorfu, Frankfurtu i Münchenu. Svoju južnonjemačku mrežu cestovnog saobraćaja logističar je konsolidovao preuzimanjem firme Deutsche Transport Compagnie Erich Bogdan GmbH & Co. KG (DTC) sa glavnim sjedištem u Nürnbergu. U Tirolu je logističar za evente i selidbe Kapeller integrisan kao 100-postotna kompanija-kćer u mrežu Gebrüder Weiss. Uz to je preduzeće povećalo svoje logističke resurse u više podružnica u Austriji, Češkoj i Rumuniji.

Traži se potpuna usluga

Logističar nije bio tražen samo po pitanju izgradnje mreže. Također je dodatno oblikovana ponuda usluga. “Vladanje kompletnim logističkim lancem pruža danas mnogim globalno orijentisanim preduzećima presudnu konkuretsku prednost“, objašnjava Niessner, te dodaje: “Zato radimo za rast broja naših kupaca ne samo kao transportno preduzeće u klasičnom smislu.“ Danas se sve više traže logistička rješenja specifična za branše. Preduzeće je iz tog razloga za branše visoke tehnologije i automobilske industrije osnovalo Competence Cluster, koji analizira specijalne zahtjeve tih industrijskih grana i razvija za njih potpuna rješenja. Među usluge za tehnološka preduzeća ubrajaju se pored klasične logistike skladištenja, nabave i distribucije također sigurnosni koncepti i tehnička distribucija uključujući instalaciju elektroničkih velikih uređaja. Ponuda usluga za automobilsku industriju obuhvata između ostalog isporuke Tačno-Na-Vrijeme direktno u tvornicu, internu logistiku i pokrivanje transnacionalnih regija kao područni špediter.

Također raste sektor „Home Delivery“. Pod nazivom proizvoda GW pro.line home Gebrüder Weiss omogućava logističke usluge u punom obimu u području krajnjih kupaca. U prvom redu su trgovci namještaja i elektronike kao i E-Commerce preduzeća koji su poprilično koristili ove usluge u prošloj godini. Time je ekspert za logistiku sa oko 300.000 isporučenih pošiljki potvrdio i u 2017. svoju poziciju kao predvodnik na austrijskom tržištu u ovom poslovnom segmentu. Osim u Austriji, usluge GW pro.line home trenutno se nude u Češkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Kod Gebrüder Weiss Paketdienst (GWP), član istog društva kod DPD Austria, udio privatnih kupaca je kroz dodatne inovativne usluge porastao za devet posto. DPD je Austriji zabilježio rast količine paketa veći od tri miliona na ukupno 46,5 miliona paketa.

inet-logistics društvo, kćerka kompanija Gebrüder Weiss-a prodano je većinski sredinom 2017. kompaniji Castik Capital. Sa dodatnim kapitalom luksemburškog fonda rasta, softversko preduzeće želi dodatno izgraditi svoju poziciju kao jednog od vodećih svjetskih ponuđača sistema upravljanja transportom i portala za terete baziranih na cloudu.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here