Planiranje izrade Dokumenta okvirnog budžeta DOB-a za period 2019-2021 bio je povod današnjeg sastanka ministra finansija Kantona Sarajevo Jasmina Halebića i prorektora za finansije Željka Šaina sa predstavnicima službi za finansije organizacionih jedinica univerziteta, koji je održan u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

 “Zakon o visokom obrazovanju je donesen u 2017. godine i slijedi njegova primjena u dijelu trezorskog poslovanja, zbog čega smo i organizovali ovaj sastanak sa vama koji ste ključna karika u kreiranju i provođenju finansijske podrške svakoj od organizacionih jedinica u ukupnom sistemu visokog obrazovanja”, istakao je ministar Halebić.

Pojasnio je kako je proces budžetiranja veoma detaljan proces u Kantonu koji se realizuje u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji BiH. To je sistemski zakon koji po vertikali vrijedi u cijeloj FBiH, na svim nivoima vlasti, s kojim se svi moraju uskladiti, a u njemu su definisani rokovi za određene aktivnosti, o kojima je bilo riječi tokom današnjeg sastanka.

“Iako smo na početku 2018. godine, kada se još uvijek izrađuje godišnji obračun za prethodnu godinu, počele su i određene aktivnosti za pripremu budžeta na kojima ćemo raditi zajedno kako bismo spremno dočekali 2019. godinu, jer s tom godinom planiramo da UNSA u potpunosti pređe na trezorsko poslovanje”, najavio je ministar Halebić.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here