Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održan je sastanak- tzv.Vježba za stolom, na  kojem su razmotrena zaduženja različitih odgovornih sudionika u slučaju kriznih zdravstvenih situacija i medicinskih hitnih slučajeva, u odnosu na raspoložive resurse i procijenjeno vrijeme.

Razmatrana je situacija kada se od kapetana aviona dobije informacija da se u avionu koji bi trebao sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo nalazi zdravstveno suspektan putnik na virus neke izuzetno zarazne bolesti, zbog čega prijeti epidemija. Analizirane su odgovornosti i radnje koje nakon toga trebaju izvršiti svi involvirani u ovaj događaj.

Akcije koje su razmatrane na ovom sastanku su sukladne Planu djelovanja na AP SJJ u kriznim zdravstvenim situacijama i medicinskim hitnim slučajevima, dokument koji je Međunarodni aerodrom Sarajevo donio u skladu sa odredbama Zakona o vazduhoplovstvu BiH i po preporuci Direkcije za civilno vazduhoplovstvu BiH i Svjetske zdravstvene organizacije.

Cilj ovog Plana jeste implementirati preporuke IHR WHO (International Health Regulation World Health Organization) i Direkcije za civilno vazduhoplovstvu Bosne i Hercegovine za svaku konkretnu kriznu zdravstvenu situaciju ili medicinski hitni slučaj, te neutraliziranje ili umanjenje efekata konkretne krizne zdravstvene situacije ili medicinskog hitnog slučaja na zaposlenike, putnike i javnost.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here