BiH je veoma složeno konstruisana zemlja, u stanju konstantne političke napetosti, no međutim i pored brojnih poteškoća sa kojima se ova zemlja susreće, prisutne su i brojne pozitivne priče i vijesti. Business Magazine donosi pregled najznačajnijih vijesti i događaja u protekloj sedmici.

  1. U BiH blokirana 75.454 računa poslovnih subjekata

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je ažurirane podatke o blokiranim računima poslovnih subjekata u BiH po kojima su 1. februara ove godine bila blokirana ukupno 75.454 računa poslovnih subjekata, dok 64.788 firme imaju blokiran bar jedan račun.

  1. Povećan uvoz luksuzne robe u BiH

U prošloj je godini uvoz automobila u BiH znatno porastao.Tako je u prošloj godini uvezeno  70.976 vozila, ukupne vrijednosti 836.265.316 KM, od čega su njih 60.079 polovna, a 10.897 nova vozila. Porast uvoza tokom istog perioda bilježe i plemeniti metali (zlato, platina, draguljarski predmeti…) pa smo tako u prethodnoj godini uvezli plemenitih metala u vrijednosti od 8.283.617 KM. Istovremeno, u prošloj smo godini uvezli odjeće, pribora za odjeću i ostalih proizvoda od krzna u vrijednosti od 235.224 KM.

  1. Uspješan početak godine za bh. kompanije

Vodeće bh. kompanije imale su odličan start godine, koji je ujedno sjajna najava da bi ova godina mogla biti dobra za bh. privredu. Kako se i očekivalo, u fokusu su metalska i prehrambena industrija, proizvodnja namještaja, te maloprodaja i turizam. Ove grane ostvarile su najbolje rezultate u 2017, a trend se prenio u i tekuću godinu. Kada je riječ o maloprodaji, najveći iskorak u januaru je napravio Robot, koji je započeo veliki investicioni ciklus.

Oduzeta roba u vrijednosti od 207.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u tri odvojene akcije na lokacijama Carinska ispostava Aerodrom Sarajevo, Granični prelaz Uvac i na putnoj komunikaciji Zenica- Sarajevo oduzeli su raznu robu u vrijednosti od 207.000 KM. Protiv počinioca, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka i jedne krivične prijave.

  1. Iz Vlade FBiH najavljeno: Nema privatizacije telekom operatera

Na 138. sjednici Vlade usvojen je Plan i program rada Agencije za privatizaciju za 2018., u kome nije predviđena privatizacija telekoma u 2018. godini. Informacije koje su se pojavile u medijskom prostoru vezano za dubinsku analizu kao isključivi instrument prodaje telekoma su isključivo špekulativne prirode, rečeno je na sjednici Federalne vlade.

 

 

 

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here