Affiliate Dork

“Razvod” između EBay-a i PayPal-a postaje sve nezgodniji. EBay (EBAY), jedan od najvećih svjetskih mrežnih tržišta, saopćio je kako PayPal otpada kao glavni partner za obradu plaćanja u korist holandske kompanije Adyen. Ova vijest potaknula je investitore da prodaju dionice PayPal (PYPL), koje su pale više od 11 posto u trgovini nakon radnog vremena.

Dvije američke tehnološke kompanije imaju kompliciranu historiju.

EBay je 2002. godine platio 1,5 milijardi dolara za kupnju PayPal-a, kompanije za online plaćanje čiji su osnivači Silicon Valley šampioni Elon Musk i Peter Thiel, što se pokazalo kao vrlo uspješna investicija. Kada je eBay pokrenuo PayPal 2015. godine, na što su ga ulagači i analitičari prozvali tržišna vrijednost kompanije za plaćanja, bila je blizu 50 milijardi dolara. Sada je iznad 100 milijardi dolara.

Unatoč razdvajanju, dvije kompanije ostale su čvrsto povezane. PayPal je nastavio s obrađivanjem plaćanja za eBay i preferiran je način plaćanja za većinu kupaca i prodavača na tom web mjestu. EBay sada kreće da raskida te veze.

Kompanija e-trgovine planira izravno nadzirati plaćanja na svojoj web-lokaciji uz pomoć kompanije Adyen.

EBay je saopćio kako će prednosti promjena uključivati ​​niže troškove za prodavače i više mogućnosti plaćanja za kupce.

Glasnogovornica PayPala Amanda Miller izjavila je kako će kompanija  “nastaviti pružati sveobuhvatno rješenje plaćanja na eBayu do jula 2020.”

Adyen je izjavio kako je “oduševljen” za priliku rada i kontrole nad eBay plaćanjem. “Veselimo se poticanju transakcija na eBayu, počevši od Sjeverne Amerike i podržavajući njihov nastavak globalnog rasta”, izjavila je ova holandska kompanija.

Sa sjedištem u Amsterdamu, Adyen već radi sa drugim velikim tehnološkim kompanijama , uključujući Uber i Netflix (NFLX). Nude više od 200 različitih načina plaćanja i preko 150 valuta.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here