Prije tačno sedam decenija, u obnovi koja je uzela maha nakon završetka rata u Banjoj Luci osnovana je i započela sa radom fabrika koja se bavila preradom voća i povrća Vitaminka. Na stotine porodica našlo je zaposlenje i osiguralo egzistenciju, zahvaljujući organiziranom  uzgoju voća i povrća, ali i radu na proizvodnim linijama.

Vitaminka je od male radionice, koja je počela sa radom 1947. godine, postala najpoznatije preduzeće za preradu voća i povrća ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu.

U godinama nakon osnivanja, nižu se brojna priznanja na domaćim i stranim sajmovima hrane, a ime Vitaminka postaje sinonim za kvalitet i prepoznatljiv ukus proizvoda.

Ajvar i pekmez

Vitaminka od 2002. godine posluje kao dioničko društvo, sa većinskim udjelom stranog kapitala. Većinski vlasnik, Kreis Industriehandel AG Basel, uložio je značajna sredstva u obnovu proizvodnih pogona, dok je na polju prodaje, distribucije i marketinga u potpunosti implementirao znanja neophodna za uspješno poslovanje u savremenom poslovnom okruženju. Od 2002. godine kada je privatizirana, u naredne tri godine proizvodnja je povećana sa oko 4.000 na 12.500 tona.

Kombinacija starih recepata i modernih proizvodnih procesa upravo je ono što Vitaminku izdvaja od konkurencije. Asortiman koji danas proizvodi Vitaminka dijeli se u tri grupe, program voća (džemovi, marmelade i pekmezi), program povrća (kiselo povrće i ajvar) i program sokova (100 posto prirodni sokovi, nektari i sirupi).

Ono po čemu je Vitaminka već decenijama poznata na domaćem, regionalnom, ali i svjetskom tržištu jeste njen ajvar. U Vitaminki kažu da ajvar svoju popularnost i prepoznatljivost opravdava vrhunskim kvalitetom i fantastičnim specifičnim okusom.

Samo najbolja i pažljivo odabrana paprika, kao i patlidžan i paradajz dolaze u Vitaminku gdje se pripremaju po tradicionalnom Vitaminkinom receptu uz pomoć vrhunske tehnologije. Ajvar se može naći u blagoj varijanti, a za one koji vole snažniji ljuti okus u ponudi je Ajvar ljuti.

Oba ajvara odlično idu kao prilog uz roštilj, pečeno meso, kao dodatak u pripremi kuhanih jela i variva ili se jednostavno može namazati na hljeb. Ili kako kažu u Vitaminki “Ajvar- Bogatstvo povrća bez konzervansa!“

Još jedan proizvod po kojemu je Vitaminka prepoznatljiva na domaćem i inozemnom tržištu jeste pekmez od šljiva, karakterističan po velikom udjelu šljiva i minimalnoj količini šećera.

Najsočniji plodovi šljiva sa ovdašnjih prostora koji se pažljivo biraju, pripremaju se po dobro čuvanoj recepturi koja se prenosi generacijama. Dovoljno je reći da je za jedan kilogram pekmeza potrebno gotovo dva kilograma svježih šljiva. Naravno, bez konzervansa, vještačkih boja i aroma!

Vitaminka godišnje otkupljuje na desetine hiljada tona najkvalitetnijeg voća i povrća, od kojih nastaju ukusne marmelade, džemovi, pekmez, voćni sokovi, nektari, voćni sirupi i pasterizovani proizvodi od povrća.

Izgrađeno ime

Bogat asortiman proizvoda se osim u BiH, plasira i na tržišta Evropske unije, Švicarske, Crne Gore, SAD, Kanade i Australije. Vitaminka danas zapošljava 190 stalnih radnika, od kojih je značajan broj visokoobrazovanih. U sezoni koja traje od juna do novembra Vitaminka upošljava dodatnih 100 do 300 radnika.

Uspješno su implementirani standardi kvaliteta i bezbjednosti u proizvodnji hrane ISO i HACCP, a niz priznanja na relevantnim sajmovima potvrđen je i ove godine dobijanjem zlatne medalje za kvalitet na sajmu u Novom Sadu.

Vitaminka je danas u pravom smislu spoj tradicije i iskustva, spoj 70 godina starih receptura za proizvode i najsavremenih proizvodnih kapaciteta. Prednost je neupitno izgrađen brend i ime prepoznatljivo širom regiona, a izazov svakako neophodnost prilagođavanja brzim promjenama u zakonitostima ekonomije i principima tržišta koji se reflektuju na našu zemlju i privredu posebno.

“Naš proizvod namijenjen je širokom krugu potrošača i samim tim sve promjene u ekonomiji i društvu jako utiču na nas. Kapacitete imamo, potrebno je samo da ih iskoristimo. Privredni ambijent u kome bi postojala podrška poljoprivrednim proizvođačima od strane države, podrška preduzećima koja otkupljuju od domaćih proizvođača i u kome bi se sistemski jačala svijest kod domaćeg potrošača da ‘kupuje domaće’ je mogućnost da opstanemo i rastemo ne samo mi nego i cjelokupna bh. privreda. Mi svoje mjesto svakako vidimo na domaćem tržištu uz jačanje izvozne komponente. Proizvodni asortiman planiramo jačati kroz srodne grupe proizvoda, koji se trenutno nalaze u razvoju“, kažu u Vitaminki.

Bolji od domaćih

Zašto za Vitaminkine proizvode kažu da su bolji od domaćih? Odgovor je jednostavan, zato što uz stručni tim tehnologa iz sektora kontrole sve ulazne komponente prolaze rigoroznu kontrolu i inspekciju. Zato što su plodovi voća i povrća pažljivo odabrani, određenog stepena zrelosti i bez oštećenja. Zato što uz pomoć savremene tehnologije u Vitaminki ne dodaju  konzervanse nego se dugotrajnost proizvoda  postiže pasterizacijom na stručno odabranom temperaturnom i vremenskom režimu. Zato što se kuhanjem u vakum kuhačima za razliku od lonaca i šerpi u domaćinstvu postiže sniženi pritisak i kuhanje na znatno nižim temperaturama čime se očuvaju visoko vrijedni sastojci u voću i povrću koji su termolabilni, odnosno, degradiraju se na visokim temperaturama.

Decenije nagrada i priznanja

Od osnivanja 1947. godine Vitaminka  proizvodi prehrambene proizvode prepoznatljivog kvaliteta, nagrađene velikim brojem domaćih i internacionalnih priznanja. Neka od tih priznanja su:

Nagrada za kvalitet voćnih sokova Ljubljana 1963., Priznanje za kvalitet proizvoda London 1964., Zlatni Merkur, Rim 1977., Zlatna medalja za kvalitet više različitih proizvoda Novosadski sajam 1980., 1981., 1993., 2000., Zlatni pobednik Beograda 1983., 1984.,1986., Zlatna medalja za kvalitetu proizvoda Zagreb 1986., Specijalno priznanje za kvalitet proizvoda Privredne komore Jugoslavije, Najuspješniji Proizvođač prehrambenih proizvoda u BiH, Hip 2003., Zlatna kap za vrhunski kvalitet u proizvodnji sokova, Banja Luka 2004. , Zlatni suncokret, sajam hrane i pića, Banja Luka 2004. , Prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćih proizvoda PKRS 2010., Zlatni klas, Agros 2012., Privredna komora RS, posebno priznanje za ajvar 2010., Privredna komora RS, za prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćih proizvoda 2012., Zlatni simbol kvaliteta, Kupujmo/koristimo domaće, Zlatna medalja na Novosadskom sajmu 2017.  –  Ajvar ljuti uprženi, Velika zlatna medalja na Novosadskom sajmu 2017 –  Sok jabuke 100%.

Činjenice koje (možda) niste znali o Vitaminki

  • Obilježava 70 godina uspješnog rada
  • U sezoni koja traje od juna do novembra 100 do 300 radnika upošljava dodatno
  • Od 2002. godine kada je privatizirana proizvodnja je povećana sa oko 4.000 na 12.500 tona u naredne tri godine
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here