Mario Gadžić, direktor kompanije Aluminij dd

Predstavnici naših kompanija za Business Magazine govorili su o, uprkos brojnim poteškoćama, ostvarenim poslovnim rezultatima u protekloj godini i otkrili nam nove planove i ideje. U kakvom su poslovnom ambijentu poslovale domaće kompanije, saznajte kroz njihove odgovore na pitanja. O radu i planovima kompanije Aluminij d.d. Mostar, govori Mario Gadžić, direktor.

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2017. godine uopće?

Gadžić: Postojeći zakoni na državnom nivou su teret i breme našeg poslovanja. Apsurdna je carina na jednu sirovinu koju je u BiH uvozio samo Aluminij. Apsurd jesu i mrežarine koje Društvo plaća regulatorima na nivou države i na nivou FBiH za prijenos električne energije od proizvođača do same kompanije, a koja iznosi 0 KM za kompanije koje proizvode električnu energiju u BiH i izvoze je van naše zemlje. U zakonodavnom smislu potrebno bi bilo ravnopravno rasporediti mrežarinu na način da Aluminij koji je jedini korisnik u državi na 220 kilovoltnom vodu, plaća mrežarinu samo za 220 kilovoltni vod, a nažalost plaćamo je za cjelokupnu infrastrukturu elektroprijenosne mreže koja postoji u BiH. Zakon o porezu na dobit nije nam stvarao previše problema u ovoj godini, ali u budućnosti sigurno hoće. Još jedna zakonska odredba koja je veliki teret našem Društvu jeste plaćanje naknade za obnovljive izvore energije. Aluminij u tu svrhu izdvaja 3,3 miliona KM, a taj novac u vidu subvencija koriste prvenstveno proizvođači električne energije iz solarnih izvora. To nije subvencija države, to je subvencija potrošača i neprimjereno je da se na taj način opterećuje Aluminij kao najveći generator nove vrijednosti u državi.

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

Gadžić: Za uspješan Aluminij pored unutrašnje restrukture, kvalitetnog upravljanja resursima, racionalizacije svih procesa, potreban je stabilan, kvalitetan i dugogodišnji ugovor za električnu energiju. Aluminij je u prvoj polovini 2016. godine imao takav ugovor koji je bio povoljan po poslovanje Društva pa je Aluminij u prvih pola godine uspio da krene u jak, žestok put stabilizacije, restrukturiranja i vraćanja starih dugova. Međutim, na proljeće je cijena struje i ostalih sirovina  drastično porasla u odnosu na 2016. godinu i na taj način zaustavljen je put Aluminija u brzom restrukturiranju i pronalasku investitora. Aluminij je upravo preko investitora uspio podići kapacitete na 100 posto.

Kakvi su planovi vaše kompanije za 2018. godinu?

Gadžić: Očekivanja za 2018 . godinu su jaka potpora države u zakonodavnom smislu. Aluminij vodi pregovore sa svim institucijama vlasti da se pravedno rasporede zakonodavni okviri koji će biti povoljnii i za privredne subjekte.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here