Cijene nafte su u toku ove sedmice pale na međunarodnim tržištima nakon što je operator cjevovodima Forties na Sjevernom moru objavio da očekuje ponovno pokretanje sistema snabdijevanja početkom januara.

Cijene sirove nafte na londonskom su tržištu nakon takve vijesti opale za 23 centa, na 64,33 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 58,02 dolara, što znači da mu je cijena skliznula za sedam centi u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije.

U srijedu su na oba tržišta cijene nafte porasle oko jedan posto, nakon što je američka uprava za energetiku objavila da su američke zalihe sirove nafte u sedmici do 15. decembra smanjene za 6,5 miliona barela, na 436 miliona barela, što je njen najniži nivo od oktobra 2015. godine.

Uspon cijena ipak je bio prigušen zbog činjenice da se američka proizvodnja nafte ubrzano približava nivoima od 10 miliona barela dnevno, a više od toga proizvode samo još Saudijska Arabija i Rusija. 

Pritiske na jačanje cijena ublažilo je i najnovije saopštenje iz operatera cjevovoda Ineosa o skorom početku isporuka, nakon što su bili objavili da su popravci na cjevovodu u toku. Ranije su, također, poručili da se nadaju da će pukotine moći popraviti u roku od dvije do četiri sedmice od zatvaranja cjevovoda 11. decembra.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 62,16 dolara, što znači da je uvećana za 44 centa u poređenju sa danom ranije.

IZVORseebiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here