fena

Druga AgMENTOR biznis klinika na kojoj su učestvovale kompanije i grupe poljoprivrednih proizvođača i poduzetnika iz općina i gradova iz središnje BiH, održana je u Travniku, saopćili su iz Regionalne razvojne agencije za regiju Centralna BiH.

Cilj biznis klinike je bio omogućiti proizvođačima i prerađivačima iz poljoprivrednog sektora savjetovanje iz oblasti marketinga i prodaje, uvođenja standarda, te dobrih higijenskih praksi za proizvodnju mliječnih proizvoda na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima.

Na drugoj, od ukupno četiri planirane biznis klinike, prisustvovalo je 34 predstavnika agrobiznisa (firmi, zadruga, gazdinstava), koji su kroz direktne upite savjetnicima iz navedenih oblasti mogli dobiti konkretne odgovore, ali i prijedloge za buduće uspješno poslovanje.

Klinika je bila koncipirana iz dva dijela. Na prvom, plenarnom dijelu, stučnjaci iz navedenih oblasti su imali priliku da prisutnima predstave sebe i oblast svoje ekspertize, te da prođu kroz teme od zajedničkog interesa.

U drugom dijelu klinike eksperti su dobili odvojene lokacije za direktno savjetovanje sa manjim grupama agrobiznisa ili “jedan-na-jedan” savjetovanje. Grupe su formirane na osnovu interesa samih učesnika za specifična područja ekspertize. Za subjekte koji su aplicirali za dodatna savjetovanja, i koji ispunjavaju određene uvjete, organizovat će se dodatna savjetovanja iz navedenih oblasti ekspertize, kao dio biznis klinike.

Biznis klinika je jedna u nizu aktivnosti USAID/Sweden FARMA II Projekta koje se realizira sa ciljem poboljšanja tržišnih mogućnosti i veza za proizvođače i prerađivače iz poljoprivredno-prehrambene industrije. Implementatori ove aktivnosti su Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Agencija i Udruženje građana “Nešto više”.

IZVORfena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here