Poslovni dnevnik

Na osnovu podataka Hrvatske privredne komore (HGK) , ove će se godine u decembru potrošiti 66 miliona eura više nego prošle, što ukupno iznosi oko 16,58 milijardi eura. Porast se između ostaloga temelji na rastu prometa u trgovinama na malo i to 37 mjeseci za redom, pri čemu tri četvrtine ili 73 posto ispitanika obuhvaćenih anketom HGK kaže da koristi mogućnosti online i mobilne kupovine. Čak 60 posto njih u proteklih je godinu dana na internetu kupovalo pet ili više puta, dok je najomiljeniji način plaćanja na internetu bila kreditna kartica (63,5 posto anketiranih).

CNBC, procjenjuje da će sektor digitalnih plaćanja do 2020. godine dostići rekordnih 726 milijardi dolara, te da su bezgotovinske transakcije posljednjih nekoliko godina redovno bilježile značajan rast.

Kako se obično prilikom razgovora o ovoj temi ističe, online i mobilni načini plaćanja prvenstveno su jednostavna, praktična i sasvim logična rješenja. S obzirom na to da većina ljudi svoj pametni telefon veći dio dana ne ispušta iz ruku, uz razvoj tehnologije zaista ne postoji razlog zašto taj isti uređaj ne bi koristili i za plaćanja. Zato je svijet finansijskih usluga otišao i korak dalje.

Naime, Mastercard je pokrenuo program Commerce for Every Device uz pomoć kojeg je moguće svaki povezani uređaj pretvoriti u uređaj za plaćanje. Do sada su to bili pametni satovi i mobiteli, no neće proći još dugo, ma kako se to naučno fantastično činilo, pa će se moći plaćati putem automobila, raznih nosivih uređaja ili kućanskih aparata.

IZVORposlovni dnevnik
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here