vozovi

Brza željeznička linija između Berlina i Muenchena na kojoj je redovan saobraćaj uspostavljen u nedjelju, prvog dana kasnila je s dolaskom u bavarsku prijestolnicu čak dva sata.

Voz na brzoj liniji doživio je kvar pa je morao biti premješten na sporiju željezničku trasu zbog čega je kasnio dva sata.

Vozovi koji će povezivati dva grada postizat će brzinu od 300 km na sat, a trebali bi putovanje između Berlina i Muenchena skratiti sa šest na četiri sata.

Kancelarka Angela Merkel u petak je učestvovala u inauguraciji te željezničke veze, čija je realizacija trajala dvije decenije i koštala 10 milijardi eura.

Merkel se popela na voz na njegovoj pretposljednoj stanici, berlinskoj postaji Suedkreuz, prije nego  je voz stigao na zadnju destinaciju, glavni gradsku željezničku stanicu.

Potom se obratila publici opisavši projekt uspostave brze željezničke linije kao postignuće koje oduzima dah.

Ovaj projekat dugo se realizirao. Prvi put ga je u plan stavila njemačka vlada 1991. nakon ujedinjenja tadašnje Istočne i Zapadne Njemačke.

I samo ime projekta, Njemačko jedinstvo, odražava njegovu simboličku važnost. Pruga omogućava saobraćaj između dva grada koji su nekada bili odvojeni strogo nadziranom granicom.

Puštanje u saobraćaj brze linije popraćeno je u oba grada svečanim manifestacijama.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here