Općina Pale preuzima imovinu Famosa

412
famos

Načelnik općine Pale Boško Jugović i stečajni upravnik preduzeća Famos sa Pala Radoslav Bratić potpisali su ugovor vrijedan 2,2 miliona KM kojim općina ulazi u proces kupovine i preuzimanja imovine ovog preduzeća s ciljem otvaranja poslovne zone.

Predstavljajući ugovor, Jugović je na konferenciji za novinare rekao da općina Pale ovim ne kupuje Famos kao preduzeće, već njegovu imovinu –  zemljište, objekte, mašine i sve što se nalazi u krugu fabričkog kompleksa.

Jugović je precizirao da je riječ o zemljištu površine 62.000 metara kvadratnih i objektima od 26.000 metara kvadratnih, uključujući mašine i infrastrukturu.

Od ukupnog iznosa od 2,2 miliona KM, objasnio je Jugović, 50.000 KM biti će uplaćeno kao depozit odmah po potpisivanju ugovora, milion KM podrške Vlade Republike Srpske za formiranje poslovne zone na Palama biće uplaćeno najkasnije do 1. februara, a općina Pale će ovih dana pokrenuti proceduru za dobijanje kredita od 1,2 miliona KM.

Kupovinom Famosa, prema Jugovićevim riječima, biće stvoreni uslovi za izmještanje toplane iz centra Pala, čime bi se oslobodilo šest duluma najatraktivnije lokacije u ovoj općini za moguću izgradnju nove zgrade općine, pozorišta ili nekog drugog objekta potrebnog građanima.

“Izuzetno sam zadovoljan što sam kao načelnik i predstavnik općine dio ovog ozbiljnog projekta kojim se ulazi u novi investicioni ciklus koji treba od Famosa da napravi ozbiljnu poslovnu zonu u kojoj će u budućnosti moći da se zaposli jedan broj radnika”, rekao je Jugović, podsjećajući da je Famos preduzeće koje je prije rata u velikoj mjeri izgradilo općinu Pale.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here