Ruski plinski div Gazprom izvijestio je o gotovo dvostruko većoj neto dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući dodatno povećanom izvozu plina u Evropu unatoč napetostima u odnosima sa Evropskom unijom.

U razdoblju od jula do septembra, Gazprom je poslovao s neto dobiti od 207,6 milijardi rubalja (2,8 milijardi eura), pokazuje poslovni izvještaj objavljeno je u srijedu. U istom periodu prošle godine iznosila je 112 milijardi rubalja.

Operativna dobit oskočila je sa 36 posto, na 211 milijardi rubalja. Prihodi su uvećani 14 posto, na 1.430 milijardi rubalja.

Gazprom namjerava do kraja godine dosegnuti rekordni obim izvoza plina od 192 milijarde prostornih metara, kazao je Miller.

“Što se tiče izvoza, ako se nastavi trend iz prvih 11 mjeseci i ako isporučimo 13,5 milijardi prostornih metara plina više za potrebe izvoza u odnosu na isti period 2016. godine, Gazprom će postaviti apsolutni rekord u izvozu plina do kraja 2017. godine – 192 milijarde prostornih metara”, istakao je izvršni direktor Gazproma.

Dok je Gazpromov udio u matičnom ruskom tržištu smanjen, a Ukrajina više nije njihov klijent, obim izvoza u Evropu, najznačajniji izvor zarade, uvećan je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci osam posto, na 173,8 milijardi prostornih metara.

To bi značilo da bi do kraja godine mogao premašiti prošlogodišnji rekord od 179 milijardi prostornih metara.

Unatoč napetostima u odnosima sa Evropskom unijom koja želi smanjiti ovisnost o ruskom plinu, Gazpromov je udio u ruskom tržištu proteklih godina povećan i sada iznosi oko trećine

IZVORSEEbiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here