novaekonomija

Američka ekonomija u trećem kvartalu je porasla najsnažnije u tri godine zahvaljujući rastu poslovnih ulaganja u zalihe i opremu i oporavku državne potrošnje kojima je kompenziran posustali rast lične potrošnje.

Američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju 2017. godine je porastao za 3,3 posto u poređenju s istim periodu prošle godine, objavilo je američko Ministarstvo trgovine.

To je najbrži rast od trećeg tromjesečja 2014. godine i brži od revidiranih 3,1 posto koliko je iznosio u drugom kvartalu. Prva procjena Ministarstva pokazivala je rast od tri posto.

Rast lične potrošnje, važne sastavnice BDP-a, u trećem kvartalu je revidiran na 2,3 posto, s prvobitno procijenjenih 2,4 posto, što znači da je izrazitije posustao na godišnjem nivou, u poređenju s 3,3 posto zabilježenih u drugom tromjesečju.

Posustajanje lične potrošnje vjerojatno odražava uticaj uragana Harveya i Irme koji su poharali Teksas i Floridu u augustu i septembru. Kočnica je i slabi rast plaća, koji primorava domaćinstva da koriste ušteđevinu za potrošnju.

Rast ulaganja kompanija u opremu u trećem kvartalu iznosio je revidiranih 10,4 posto, što je njihov najsnažniji rast u protekle tri godine. Prva procjena pokazivala je rast od 8,6 posto.

Oporavila se i državna potrošnja, ojačavši za 0,4 posto u trećem kvartalu, objavilo je Ministarstvo, znatnije korigiravši prvu procjenu prema kojoj su izdvajanja skliznula za 0,1 posto. U prethodna dva tromjesečja potrošnja države je padala.

 

IZVORposlovnisvijet. ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here