engineeringcom

U općini Tomislavgrad završava se izgradnja prvog bosanskohercegovačkog vjetroparka. Montirane su 22 vjetroturbine Vjetroelektrane Mesihovine, projekta Elektroprivrede HZHB Mostar u vrijednosti približno 81 milion eura. U toku je još izgradnja trafostanice, koja će se priključiti na dalekovod Tomislavgrad–Posušje. Završetak radova i puštanje u pogon VE Mesihovina očekuje se početkom 2018. godine.

VE Mesihovina imat će 22 vjetroagregata snage 50,6 megavata i godišnje proizvodnje oko 165 gigavatsati. Uz prosječnu potrošnju domaćinstva od 6.000 kilovatsati godišnje, VE Mesihovina može opskrbiti električnom energijom 27.500 domaćinstava”, navode iz Elektroprivrede HZHB, koja je na ovom projektu angažirala Siemens iz Danske i Hrvatske, Strabag iz Sarajeva, Konzorcij ABB iz Hrvatske i Elektrocentar Petek.

U drugom dijelu Hercegovine planirana je izgradnja VE Hrgud u općini Berkovići. Ova vjetroelektrana u trebala bi imati kapacitet 48 megavata, s godišnjom proizvodnjom električne energije 126 gigavatsati.

Izgradnjom vjetroparkova, dodaju stručnjaci, grade se i nove saobraćajnice, jer se one uglavnom prave na terenima koji su sada nedostupni, a kad je u pitanju BiH, to znači i čišćenje pojedinih područja od mina preostalih iz rata. Osim toga, poboljšavaju se uvjeti za razvoj industrije, otvaraju se nova radna mjesta i poslovi za kompanije na izvođenju radova, isporuci i ugradnji opreme.

Planirano je da se dvije vjetroelektrane završe do 2020, s ulaganjima od približno 130 miliona eura i instaliranjem najsavremenijih postrojenja za proizvodnju energije iz vjetra. Nasuprot negativnom mišljenju u javnosti, potpomognutom općom histerijom protiv razvoja i izgradnje postrojenja vjetroelektrana u BiH, priključenje vjetroelektrana Pločno i Podveležje na bh. elektroenergetski sistem  neće biti uzrok bilo kakvih poremećaja rada sistema ili povećanja cijene električne energije za domaćinstva

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here