Vlada Republike Turske kroz desetogodišnji Projekat ”Turska finansijska linija” za pet godina u Bosnu i Heregovinu putem ZiraatBank i Bosna Bank International (BBI) plasirala je 444,24 miliona KM.

Sredstva su plasirana za razvoj poljoprivrede, turizma, industrijske proizvodnje, trgovine, građevinarstva i održivog povratka.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koč na konferenciji za medije u Sarajevu, u povodu predstavljanja rezultata tog projekta, kazao je da Turska nastoji da u BiH bude osigurana ekonomska stabilnost, prosperitet, te bolji uslovi poslovanja i života.

„Kroz razne projekte podrške ekonomiji pokazali smo svoju bliskost sa BiH“ istakao je Koč.

Pored ostalog, BBI banka plasirala je 111,73 miliona KM u privredne projekte, a direktor te banke Amer Bukvić kazao je, da je zahvaljujući tim sredstvima omogućeno zapošljavanje 2.015 radnika, dok je indirektno kroz kooperante zaposlen 1.081 radnik.

BBI banka je opredijeljena da potiče razvoj privrede i stvara dobar poslovni ambijent. Realizacija povoljnih finansijskih linija je strateško opredjeljenje BBI banke, da bi privrednici u BiH imali mogućnost dobiti povoljna kreditna sredstva“, naveo je Bukvić.

Iz “Turske finansijske linije” putem BBI banke finansiran je 4.241 zahtjev, odnosno za 3.786 povratničkih domaćinstava u 83 mjesta širom BiH, u ukupnom iznosu  55,51 milion KM, dok je iz dvije kreditne linije ZiraatBank BH d.d. plasirano 19,3 miliona KM za 767 povratničkih porodica, čime je omogućeno otvaranje samostalnih obrta, poljoprivrednih gazdinstava i drugih samostalnih djelatnosti.

ZiraatBank BH će i u budućnosti, kao i do sada, doprinositi zdravom rastu domaće ekonomije, te povećanju životnog standarda stanovnika BiH, kao i imati glavnu ulogu u jačanju privrednih veza s Vladom Republike Turske i rastu ulaganja iz Turske“, naveo je direktor te banke Ali Riza Akbas.

Projekt ”Turska finansijska linija’‘ potpisan je na Trećem Sarajevo Business Forumu 2012. godine kada su odobrena sredstva od 100 miliona eura.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here