hrvatskaposta

Predstavnici tri javna poštanska operatera u BiH pokrenut će inicijativu za osnivanje fonda sa namjerom da iz njega pokrivaju gubitke koje imaju u segmentima poslovanja koji ne mogu biti profitabilni.

Riječ je o gubitku koji javni poštanski operateri imaju prilikom transporta pismonosnih pošiljaka težine do 1.000 grama i paketa do 10 kilograma.

Prvi pomaci ka realizaciji ove inicijative ostvareni su na sastanku predstavnika poštanskih operatera u Sarajevu, koji je organizovala Agencija za poštanski saobraćaj BiH.
Direktori tri javna poštanska operatera predložili su pokretanje inicijative za formiranje fonda iz kojeg bi novac bio izdvajan za pokriće gubitaka prilikom pružanja univerzalne poštanske usluge, koje po Zakonu o poštanskim uslugama, mogu da pružaju samo javni poštanski operateri, istaknuli su u Poštama Srpske.

Objašnjavaju da bi u fond bio prikupljan novac od drugih poštanskih operatera, odnosno firmi koje su registrovane za obavljanje kurirskih ili drugih poštanskih usluga, a nemaju obavezu pružanja univerzalne poštanske usluge.

“Mi imamo obavezu da poštanskom uslugom pokrijemo svako naseljeno mjesto u RS, bez obzira na to da li imamo za to ekonomski interes ili ne. Tako na primjer, idemo u udaljena sela da isporučimo i jedno pismo, bez obzira na to koliko nas to košta. Operateri koji se registruju za kurirske usluge i ostale poštanske usluge nemaju tu obavezu i rade samo poslove za koje imaju ekonomsku opravdanost. Upravo oni bi bili dužni, prema inicijativi, da izdvajaju određeni dio novca od svog prihoda u fond da bi pokrili naše troškove”,  objasnili su u Poštama Srpske.

Predstavnici javnih poštanskih operatera razgovarali su i o inspekcijskom nadzoru u oblasti poštanskog saobraćaja i uključenosti PDV-a na osnovnu cijenu kod usluga brze pošte.

Novi sastanak predstavnika javnih poštanskih operatera trebalo bi da bude održan u Banja Luci u organizaciji Agencije za poštanski saobraćaj. 

Na taj sastanak biće pozvani i predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Inspektorata RS.

 

IZVORIndikator.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here