hibridni avioni

Evropski aviokoncern Airbus, britanski Rolls-Royce i njemački Siemens najavili su saradnju na razvoju tehnologije hibridnih motora za avione u sklopu inicijative za manje emisije štetnih plinova, pišu britanski mediji.
Prva faza programa E-Fan X predviđa ugradnju električnog motora uz tri motora na mlazni pogon u avion tipa BAe146 te će svaki partner u program uložiti desetke miliona funti.
Kompanije će razvijati hibridnu tehnologiju, jer električni motori za avione trenutno nisu mogući, kazala je glasnogovornica u projektu.

Ograničavajući su faktori trenutno težina baterija na koju se nadovezuje težina opreme za hlađenje električnih motora, pojašnjava ona.
“Hibridno-električni pogon po našoj je ocjeni optimalna tehnologija za budućnost avijacije”, ističe tehnološki direktor Airbusa Paul Eremenko.
Rolls-Royce proizvest će agregat na platformi aviona E-Fan X koji će koristiti mlazni pogon i proizvodit će energiju za električni motor.

Program E-Fan pokrenut je 2012. godine saradnjom Airbusa i Rolls-Roycea. Kompanije planiraju eksperimentalni let prototipa aviona najkasnije u 2020. godini a komercijalna primjena predviđena je najkasnije 2030. godine.

IZVORprofitiraj.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here