Novoizgrađena 110-kilovoltna transformatorska stanica puštena je u rad u industrijskoj zoni Rajlovac, čime je dugoročno osigurano snabdijevanje tog područja električnom energijom.

Trafostanicu su otvorili premijer Federacije BiH Fadil Novalić i generalni direktor Elektroprijenosa BiH Mato Žarić, a prisustvovao je i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, kao i brojni predstavnici privrednih subjekata i poslovnih partnera kompanije Elektroprijenos BiH.

S obzirom na to da je industrijska zona Rajlovac, u kojoj posluje oko 60 firmi sa oko 2.000 zaposlenih, imala dosta problema s napajanjem električnom energijom puštanje u funkciju nove transformatorske stanice od izuzetnog je značaja za ovo područije.

Novalić je istakao da su takvi projekti od velikog značaja za bh. privredu i građane, jer on nudi komfor u snabdijevanju strujom tog mnogoljudnog područja i mogućnost širenja za privredu.

„Ova transformatorska stanica ne transformira samo napon struje, ona je istovremeno i transformacija našeg prilično zastarjelog sistema na novi evropski sistem napona. Na automatiku, nadzor i sigurnost u snabdijevanju“, kazao je Novalić.

Efendić je naveo da u toj zoni posluju firme u kojima su procesi na visokom tehnološkom nivou i gdje prekidi u snabdijevanju električnom energijom mogu izazvati velike probleme.

Projekt je koštao 4.254.000 KM, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

 

 

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here