Na vanjskim površinama Međunarodne svemirske stanice pronađena je živa bakterija koja je izvanzemaljskog porijekla, prenose mediji.

Ruski kozmonaut Anton Škaplerov kazao je kako bakterija nije bila tamo tokom lansiranja stanice 1998. te da je vjerojatno „doletjela od nekud iz svemira“.

Bakteriju su testirali na stanici koja se nalazi u zemljinoj orbiti i nakon što su se uvjerili da nije štetna za ljude prevezli su je na Zemlju kako bi ju detaljnije proučili.

Ranije se događalo da se bakterije sa Zemlje prenesu u svemirsku stanicu, slučajno bi je unijeli na tablet računaru zajedno s različitim materijalima koje su smjestili u stanicu kako bi proučavali ponašanje materijala u svemiru, objasnio je Škaplerov.

Otkrili su da bakterije preživljavaju i vakum nakon što su poslane sa Zemlje.

Naučnici sa Sveučilišta Colorado otkrili su kako neke bakterijske stanice mijenjaju oblik u svemiru kako bi preživjele napade uobičajenih lijekova koji ih uspješno ubijaju na Zemlji.

“Znamo da se bakterije drugačije ponašaju u Svemiru i potrebne su veće koncentracije antibiotika kako bi ih se ubilo”, rekao je naučnik Luis Zea, glavni autor tog istraživanja.

 

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here