Foto: Wall Street Journal

Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice porasle, pri čemu su na američkom tržištu dostigle najviše nivoe u više od dvije godine, jer je zatvaranje naftovoda između Kanade i SAD-a smanjilo snabdijevanje u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Na londonskom tržištu je cijena barela prošle sedmice porasla 1,8 posto, na 63,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,2 posto, na 58,95 dolara, najviši nivo u više od dvije godine.

Snažan rast cijena nafte u SAD-u posljedica je smanjena snabdijevanja putem ključnog naftovoda Keystone, kojim dolazi nafta iz Kanade.

Zbog izlijevanja nafte iz naftovoda smanjene su isporuke američkim prerađivačima, kojima u normalnim uslovima protiče oko 590.000 barela dnevno, a pale su i zalihe u čvorištu u Cushingu u Oklahomi.

Nije jasno kada će se isporuke putem tog naftovoda obnoviti, a do tada će zastoj podržavati trenutne cijene nafte u SAD-u.

Podršku cijenama također pružaju očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neki proizvođači izvan tog kartela produžiti dogovor o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno do kraja 2018. godine.

Taj je dogovor postignut krajem prošle godine kako bi se smanjila neravnoteža između velike ponude i manje potražnje, a vrijedi do kraja marta iduće godine.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here