Bezos vrijedan 100 milijardi dolara

373
bezos

Bogatstvo osnivača kompanije Jeff Bezos Amazon premašio je stotina milijardi dolara, što je definitivno nadmašila dosadašnje rekorde bivšeg najbogatijeg čovijeka na svijetu, osnivača Microsofta, Bill Gates-a.

Gates je već dugo na vrhu Forbesove liste s bogatstvom od 87 milijardi dolara, ali Bezos je zbog porasta vrijednosti dionica Amazona u posljednjih pet godina vrlo brzo ispunio njegov bankovni račun. Osnivač Microsofta u 1999. godini zaradio je gotovo stotinu milijardi dolara.

Osnivač Microsofa 1999. zarađivao je skoro sto milijardi dolara, ali od tada niko nije mogao da se pohvali ovim brojem.

Bezos je u oktobru vrijedio 93,8 milijardi dolara, što znači da je uspio da zaradi dodatnih 6,2 milijardi dolara mjesečno. Njegovo bogatstvo je uglavnom zbog dobre performanse Amazona, što je dodatno doprinijela jučerašnja groznica “Crni petak” u Americi. Procjenjuje se da je Amazon sada realizovao polovinu svih online prodaja širom Sjedinjenih Država.

Ove godine je bilo odlično za Amazon, tako da se direktno odrazilo na bogatstvo Bezosa, koji se u 2017. povećao za čak 28,5 milijardi dolara.

Bezos je na pravom putu da napravi novi rekord u bogatstvu, ali mu Gejts stoji iza leđa. Međutim, osnivač Microsofta daje velike količine novca u humanitarne svrhe, što, međutim, smanjuje njegovo bogatstvo.

IZVORSeebiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here