Prezentacija Pregleda politike ulaganja (Investment Policy Review) za jugoistočnu Evropu, prva takve vrste, organizovana je u Ženevi u okviru Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju (UNCTAD) i Komisije za ulaganje, poduzetništvo i razvoj.

Sastanak je okupio ekonomske timove, predstavnike privatnog sektora, razvojne partnere i misije u jugoistočnoj Evropi, te predstavnike vlasti zemalja regije. U ime privatnog sektora u BiH obratio se direktor Sberbank BH Edin Karabeg, navodeći razloge zbog kojih ta banka podržava prijedloge politike ulaganja u jugoistočnoj Evropi.

” Optimističan sam kada je u pitanju uloga Sberbank u doprinosu ovom procesu. Želimo proširiti našu ulogu i biti most za direktne strane investicije, koje mogu udahnuti život regionalnoj ekonomiji.

Svi znamo da je ima mngo prostora za unapređenje klime za ulaganje u jugoistočnoj Evropi. Također, znamo da se u regionu krije ogroman ekonomski potencijal. Imamo resurse, imamo i kapital. Jedino što nedostaje su obimne i održive makroekonomske politike koje mogu objediniti ove elemente na optimalan način”, kazao je Karabeg.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here