Mr. Nusret ef. Avdibegović, direktor Uprave za vjerska pitanja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, otvorio je danas u Brusa Bezistanu, u ime reisu-l-uleme IZ BiH, izložbu replika 70 minijatura “Miradž i stanice putovanja” autorica i kuratorica Ayşe Taşkent i Nicole Nur Kançal Ferrari. Glavni organizator izložbe koja se održava u sklopu manifestacije  „Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah“ je Udruženje nezavisne umjetnosti Republike Turske  uz podršku Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

„Zahvaljujem svima koji su omogućili da se ova izložba održi i sretan sam što će brojni posjetitelji vidjeti kako su umjetnici od 15. do 18. stoljeća u saradnji sa vjerskim učenjacima kroz umjetnost minijatura prikazali Miradž, jednu od Allahovih mudžiza. Već tada je islam imao pristup slobode za umjetnike, a ova izložba nam pokazuje da je bitno imati umjetnike koji pomjeraju granice na način kako to obični ljudi ne mogu dosegnuti“, istaknuo je ef. Avdibegović otvarajući izložbu.

Jedna od autorica izložbe Ayşe Taşkent istaknula je da je materijal za izložbu prikupljan tri godine po privatnim zbirkama i muzejima u cijelom svijetu.

„Izložba u sebi objedinjuje vjersku sliku, vjersku muziku i islamsku umjetnost i to je ono što smo željeli postići i uspjeli smo“, kazala je Taşkent zahvaljujući institucijama Republike Turske koje su pomogle da njihov rad na izložbi.

Njena kolegica Nicole Nur Kançal Ferrari najavila je da će na osnovu izložbe biti urađena i knjiga.

„Izložbu smo pripremili kao akademsko djelo, a u knjizi ćemo ponuditi još šira objašnjenja za replike minijatura, uključit ćemo još neke replike, ponuditi saradnju našim kolegama iz akademske zajednice i vjerujem da ćemo stvoriti vrijedno djelo“, rekla je Ferrari.

Supruga ambasadora Republike Turske u BiH Pinar Koç izrazila je zadovoljstvo otvaranjem izložbe i njenim održavanjem u sklopu manifestacije manifestacije „Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah“.

„Ovdje možemo vidjeti mali sio naše zajedničke, osmanske kulture, koja je bila prisutna i na ovim prostorima“, istaknula je Pinar Koç.

Dr. Ćazim Hadžimejlić, profesor Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, naglasio je značaj minijature, kao čisto islamskog slikarstva koja je nastala u 11, a svoj vrhunac doživjela u 16. stoljeću.

„Dođite i posjetite izložbu, pažljivo pogledajte detalje na minijaturama, koliko je vremena, truda i imaginacije trebalo umjetniku da stvori taj detalj. I mi u BiH možemo se pohvaliti vrsnim majstorima minijature kao što su Nasuh Matrakči i Osman Nakaš“, naglasio je dr. Hadžimejlić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović zahvalio se institucijama Republike Turske koje podržavaju održavanje manifestacije „Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah“.

Inače, izložba “Miradž i stanice putovanja” prije Sarajeva bila je izložena u muzeju Topkapi u Istanbulu, a nakon Sarajeva, u aprilu će biti prikazana u Jeruzalemu, a zatim u Medini.

Izložba je otvorena za posjetitelje od 21. novembra do 8. decembra 2017. godine, svakim danom osim nedjelje od 10:00 do 16:00 sati u Brusa Bezistanu. Ulaz za posjetitelje izložbe je besplatan.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here