Kolektivni ugovori za zaposlenike Aluminij d.d. Mostar

501
aluminij

Predsjednik Uprave Aluminija Mostar Mario Gadžić i predsjednik Nezavisnog sindikata uposlenika tog poduzeća Romeo Biokšić, potpisali su novi Kolektivni ugovor.

“Pregovori su bili zahtjevni i složeni, ali i obostrano korektni, uz poštivanje partnerskoga odnosa. Zahvaljujem se pregovaračkomu timu Uprave Društva, samoj Upravi, kao i svojim sindikalnim kolegama, kako na uloženim naporima, tako i na prihvaćanju kompromisa”, izjavio je Biokšić.

Veliki izazov predstavlja, i za Upravu i za Sindikat i za svakoga pojedinog uposlenika, drastično pogoršanje uvjeta u kojima Aluminij posluje u drugoj polovini ove godine, zbog neočekivanog 65-postotnog berzovnog poskupljenja električne energije i 70-postotnog poskupljenja glinice, saopšteno je iz Aluminija.

“Ovo je vrijeme kada moramo suzbijati redove i kada ne smijemo dopustiti raslojavanja. Put do potpisivanja ovoga ugovora bio je sve samo ne lagan, ali poštujem tvrda stajališta obje strane, jednako kao i pripravnost i jednih i drugih na nužne kompromise”, kazao je Gadžić.

Napomenuo je kako je konačni tekst Kolektivnoga ugovora osjetno povoljniji za radnike u odnosu na Pravilnik o radu, dodavši kako je uvjeren da obje strane mogu biti jako zadovoljne.

“Jednakim žarom, Uprava i sindikat sada trebaju djelovati i prema vlasnicima Aluminija, u prvome redu prema Vladi FBiH i regulatornim tijelima za električnu energiju, s ciljem vitalno važnog rasterećenja Aluminija od nepotrebnih dadžbina koje ga guše i uzimaju mu čak 23 miliona KM godišnje, dovode u pitanje njegovu stabilnost, a u konačnici i njegov opstanak”, istaknuo je Gadžić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here