Bit Alijansa je u petak, 10.11.2017. otvorila besplatnu školu programiranja ”CoderDojo” na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu, koju će pohađati djeca uzrasta od 13 do 17 godina.

Škola programiranja će trajati do 16. decembra, a edukacije su besplatne i baziraju se na volonterskom radu mentora i drugog osoblja. Cilj otvaranja ove škole je da pruži mogućnost učenja programskih jezika već od najranijeg djetinjstva. Iz Bit Alijanse navode da je otvaranje ovakvih škola planirano i u drugim gradovima širom BiH.

“Udruženje Bit Alijansa ima u planu i u narednom periodu organizirati iste ili slične projekte u brojnim gradovima širom BiH. Na ovaj način pokazuje svoju dugoročnu opredijeljenost za educiranje mladih, saradnju sa obrazovnim institucijama, te osnaživanje i unapređenje softverske industrije u Bosni i Hercegovini“, rekao je Armin Talić, izvršni direktor Bit Alijanse.

Škola ”CoderDojo” se održava u saradnji sa studentima Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu po planu učenja koji definiše ”CoderDojo” zajednica. CoderDojo je svjetski pokret osnovan u Irskoj, a tokom 2015. godine više od 38.000 djece je pohađalo ”CoderDojo” škole programiranja u više od 60 zemalja svijeta.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here