Vlada BiH odbila i amandmane za Prijedlog zakona i konverziji kredita u „švicarcima“

1654

Na današnjoj sjednici, kako je izjavila federalna ministrica finansija Jelka Milićević, članovi Vlade FBiH nisu prihvatili amandmane na Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke koje su podnijeli članovi Komisije za ispitivanje zakonitosti plasmana kredita u švicarskim francima u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

– Mi nismo prihvatili ni Prijedlog zakona. Znamo da je problem naglog i brzog rasta švicarskog franka na burzama doveo u vrlo specifičan položaj imaoce kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Rezultat svih tih aktivnosti je i zakon koji je na inicijativu udruženja korisnika kredita iz Parlamenta došao u Vladu – kazala je novinarima u pauzi sjednice dopremijerka i Federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Sagledavajući složenu situaciju, navela je, pozivano je na dijalog između Hypo, sada Addiko banke i korisnika kredita.

– Banka je nudila različita rješenja svojim klijentima. Od 12.000 takvih kreditnih partija sada je ostalo neriješeno 777 što je 6,5 posto od ukupnog broja korisnika kredita – rekla je Milićević te dodala da se ne umanjuje značaj preostalih.

Navela je da Vlada FBiH ne može podržati zakon jer zakonska rješenja koja su primjenjena i zakoni usvojeni u Hrvatskoj i Crnoj Gori imaju epilog u Arbitražnom sudu u Washingtonu.

– Vrlo je izvjesno da će se obaveze reflektirati na proračune tih zemalja. Federacija BiH nije u mogućnosti taj rizik preuzeti jer bi imalo posljedice na proračun. Po našim procjenama to bi bilo od 400 do 500 miliona KM – pojasnila je Milićević.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here