Poreznici nemoćni protiv “divljeg“ iznajmljivanja kuća i stanova

312
stanovi nacrno,rentanje

Ilegalno bavljenje izdavanjem kuća i stanova jedna je od najprofitabilnijih poslova u “sivoj zoni“ bosanskohercegovačke ekonomije.  Mada je naoko riječ o sitnim malverzacijama, one zbirno predstavljaju poprilično veliki bazen poreznih utaja i iz godine u godinu prerastaju u sve veći ilegalni biznis, čemu pogoduje i činjenica da su njegovi akteri praktično nedodirljivi za porezne inpsektore.

“Podsjećam da inspekcijski nadzor privatnih kuća, stanova, soba…, podrazumijeva ulazak u privatni prostor i narušavanje privatnosti, zbog čega su Poreznoj upravi FBiH smanjene mogućnosti inspekcijskog nadzora i na taj način uticaj na efikasniju naplatu ove vrste javnih prihoda.

Inspektor Porezne uprave, po saznanju ili prijavi nezakonitog izdavanja imovine pod zakup, može uputiti poziv zakupodavcima radi davanja izjave, odnosno provođenja drugih radnji s ciljem razreza i naplate poreza.

Bilo je slučajeva kada su službenici Porezne uprave odlazili na adrese i vršili provjere da li su stanovi izdati pod zakup. Međutim, dešavalo se da su mnogi  građani negodovali i da su spriječili kontrolu zbog povrede prava na privatnost, odnosno tražili sudski nalog bez kojeg inspektor ne može izvršiti kontrolu stambenog prostora“, objašnjava za Business Magazine šerf Isović, v.d. diretkor Porezne uprave FBiH.

 

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here